ГоловнаСвіт

У США відбувся другий раунд дебатів між Клінтон і Трампом

За даними опитувань, перемогла Гілларі Клінтон. Її підтримали 57% опитаних.

У США відбувся другий раунд дебатів між Клінтон і Трампом
Фото: EPA/UPG

У неділю в Вашингтонському університеті Сент-Луїса відбувся другий раунд передвиборних дебатів між кандидатами на пост президента США Дональдом Трампом і Гілларі Клінтон.

Про це пише російська служба Бі-бі-сі.

Теледебати почалися з питання про рольові моделі й відразу перейшли на обговорення скандалу з відеозаписом 2005 року, на якій Трамп, зокрема, хвалиться тим, як він "затискав жінок, цілував їх і хапав за інтимні місця". Бізнесмен заявив, що журналісти неправильно зрозуміли його вибачення: ще в п'ятницю Трамп зауважив, що його слова були "жартом з роздягальні". Він багато разів повторював це словосполучення і під час цих дебатів.

Клінтон заявила, що Трамп - перший кандидат, чия відповідність посаді президента викликає у неї сумніви. Вона також пригадала республіканцеві сексизм, чварливість і "здатність ображати кого завгодно".

У відповідь Трамп заявив, що екс-президент Білл Клінтон "робив значно гірші речі" і чіплявся до жінок на регулярній основі. Клінтон відмовилася обговорювати висловлювання з приводу її чоловіка. Замість цього вона сказала, що оприлюднений відеозапис показує виборцям, "хто такий насправді Трамп".

Ще однією "гострою" темою дебатів стало питання про використання електронної пошти Клінтон під час її роботи держсекретарем США. Трамп заявив, що в разі обрання дасть вказівку прокуратурі перевірити електронну пошту Клінтон. "Ви були б у в'язниці", - заявив Трамп.

Минулого року з'ясувалося, що Клінтон на посаді держсекретаря вела службове листування з особистого акаунта електронної пошти. Покинувши посаду, Клінтон передала до Держдепартаменту все своє робоче листування, а особисте (понад 30 тис. листів) видалила, за що її піддали жорсткій критиці.

"Це була помилка, і я беру на себе повну відповідальність за це. За використання особистої електронної пошти. Я не шукаю виправдань, це була помилка", - сказала Клінтон.

Після цього дебати змістилися на реформу системи охорони здоров'я, відомої як Obamacare: Трамп назвав її провальною, тоді як Клінтон заявила, що після доопрацювання вона запрацює з новою силою.

Далі Трамп і Клінтон посперечалися про іслам і роль Росії в конфлікті в Сирії. Трамп звинуватив демократку в бажанні "прийняти всіх біженців, серед яких можуть бути і джихадисти". Клінтон натомість наголосила, що мусульмани є складовою частиною американського суспільства, а прийом біженців - це гуманітарний борг, з огляду на тривалість громадянської війни в Сирії, а також звинуватила Росію в дестабілізації обстановки в цій країні. Трамп, зі свого боку, вважав, що союз Вашингтона і Москви проти ісламістів у Сирії був би успішним.

Останнє запитання із залу було про те, що саме кандидати поважають одне в одному: Клінтон похвалила дітей Трампа, а республіканець - той факт, що вона не здається. Після закінчення дебатів кандидати потиснули одне одному руки.

Як свідчать дані опитування CNN, у другому турі дебатів Клінтон здобула впевнену перемогу. Зокрема, її підтримали 57% опитаних, тоді як за перемогу Трампа віддали голоси лише 34%.

Нагадаємо, попередні дебати між Клінтон і Трампом відбулися в ніч на 27 вересня. Кандидати обговорили широкий спектр тем - від расової упередженості поліцейських і зміни податкової системи до кібератак на американські установи, війни з екстремістами, особистих якостей кандидатів і їхнє ставлення до меншин і жінок. За даними соцопитувань після завершення дебатів, Клінтон вважали переможницею 62% опитаних, тоді як Трампа - 27%.

Клінтон і Трампа очікує ще один раунд дебатів - 19 жовтня. Президентські вибори в США пройдуть 8 листопада.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram