ГоловнаСвіт

ФСБ застосовує до ув'язнених у Лефортово психотропні засоби, - ЗМІ

Препарати підмішують в чай, можуть вколоти і у воду.

ФСБ застосовує до ув'язнених у Лефортово психотропні засоби, - ЗМІ
Фото: Сергей Нужненко

ФСБ застосовує до затриманих, які перебувають в СІЗО Лефортово, психотропні засоби.

Про це співробітникам Громадської спостережної комісії Москви (ГСК) розповів один з ув'язнених Лефортово, перший заступник начальника ГСУ СК РФ по Москві (звинувачується в отриманні хабара) Денис Нікандров, пише "Нова газета".

"Ось що я ще хочу сказати: Максименка (ще один ув'язнений в Лефортово - екс-керівник Головного управління власної безпеки Слідчого комітету РФ, – ред.) тижні три тому забирали у ФСБ. Йому там чай дали, і, мабуть, туди вкололи психотропний засіб. В принципі, можна і в воду вколоти психотропну. Максименко після цього не пам'ятав свого імені, не впізнавав нікого. Значить, дуже їм потрібно було щось дізнатися у нього", - повідомив Нікандров.

Він додав, що оскільки психотропні препарати дорогі, то "просто так їх не використовують". "Застосовувати їх можна тільки з санкції директора ФСБ", - додав Нікандров.

Крім того, в СІЗО Лефоротово міститься, як відомо, і затриманий 30 вересня український журналіст Роман Сущенко.

За інформацією "Нової газети", він як і раніше перебуває в карантинній камері і у нього в приміщенні повний аскетизм. З посуду: металева тарілка, ложка, кружка. Три книги: Булгаков, Пікуль та російсько-французький словник. Кілька аркушів паперу і ручка, яку видають вранці, а ввечері забирають. "Вночі приходять якісь думки, хочеться записати, та нічим", — каже Роман.

Після санобробки Сущенку повернули особисті речі, але забрали казенні. Тобто змінного одягу у в'язня немає.

Члени ОНКС, які спілкувалися із Сущенком,  висловили надію, що адвокат вже зробив передачу і поклав гроші на рахунок, щоб Сущенко через інтернет-магазин міг купити собі найнеобхідніше, наприклад, воду. "Воду з-під крана я не п'ю. Два рази в день, коли тут розносять їжу, то питають: "Чай? Окріп?" Я беру чай. Чай солодкий. Все-таки для роботи мозку потрібна глюкоза. Тому вибираю чай", - розповів Сущенко, додавши, що воду йому не дають.

Затриманий журналіст розповів, що консул до нього поки що не приходив.

Відповідаючи на запитання про фізичний тиск, Сущенко каже, що ні. "Але в першу добу був психологічний тиск. І ще у цю першу добу йому не давали ні їжі, ні води. А перший раз після затримання його погодували в "Лефортово", - розповів він.

"Коли мене везли на суд, хлопці, які мене затримували, були голодні, злі, невиспані. Вони заїхали по дорозі в Макдоналдс, купили їжі...Ні, мені не запропонували. Та я не ображаюсь. За всі ці дні я схуд вже кілограмів на шість, але це не важливо", - додав Сущенко.

Раніше джерело УНІАН повідомило, що Росія продовжує ізолювати Романа Сущенка. "Через міжнародний тиск та розголос росіяни начебто погодилися на допуск консула України до Романа, але це може статися не раніше 14 жовтня", - сказав він. Співрозмовник агентства зазначив, що таким чином РФ робить усе, щоб Сущенка не зміг побачити жоден представник держави Україна протягом двох тижнів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram