ГоловнаСвіт

У Грузії почалися парламентські вибори

Саакашвілі може виїхати з України за їхніми підсумками.

У Грузії почалися парламентські вибори
Фото: EPA/UPG

У суботу, 8 жовтня, в Грузії пройдуть вибори депутатів парламенту дев'ятого скликання

Як зазначає News Georgia, взяти участь в голосуванні можуть більш як 3,5 мільйонів громадян Грузії, які проживають на території країни і за кордоном. Для останніх в 40 країнах світу відкриється 55 виборчих дільниць. Поза голосуванням виявилися понад 3,2 тисячі громадян Грузії, які проживають в Росії - тут виборчі дільниці відкриті не були.

Свій вибір виборці зможуть зробити між 19 партіями і 6 блоками. Крім того, за мажоритарною системою участь у виборах беруть 835 кандидатів - 59 з них незалежні. В середньому, на одне депутатське крісло в регіонах претендують 8 осіб.

Після закриття дільниць о 20:00 з'являться результати двох екзит-полів. Один з них готує телекомпанія "Руставі 2", а другий - телекомпанії "Імеді", "Маестро", GDS і Громадський мовник Грузії. Екзит-пол для "Руставі 2" проводить німецько-американська компанія GFK, а для інших - американська компанія TNS.

Перші підсумки голосування на парламентських виборах Грузії очікуються вранці 9 жовтня. Остаточні підсумки стануть відомі не пізніше, ніж через 19 днів після голосування.

Для того, щоб потрапити в парламент за пропорційною системою партія повинна набрати більш як 5% голосів. Для виграшу на виборах за мажоритарною системою кандидат повинен набрати 50% плюс один голос. Якщо жоден з кандидатів не зможе подолати виборчий бар'єр, повторні вибори мажоритарних депутатів призначать 19 жовтня. Другий тур голосування має відбутися не пізніше, ніж через 25 днів після першого.

Нагадаємо, губернатор Одеської області Михайло Саакашвілі на зустрічі з прихильниками партії "Єдиний національний рух" в Нью-Йорку заявив, що збирається повернутися на батьківщину, якщо його партія переможе на майбутніх виборах. Він також сказав, що бачить голову Національної поліції України Хатію Деканоїдзе на посаді майбутнього голови МВС Грузії.

Саакашвілі покинув Грузію відразу після інавгурації нового президента в 2013 році. Головна прокуратура Грузії висунула йому звинувачення за трьома кримінальними справами. Саакашвілі оголошено у внутрішньодержавний розшук.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram