ГоловнаСвіт

Суд Чаду оштрафував Exxon Mobil на $74 млрд

Штраф дорівнює ВВП цієї африканської країни за п'ять років.

Суд Чаду оштрафував Exxon Mobil на $74 млрд
Фото: financial-report.info

Суд Чаду 6 жовтня оштрафував місцевий підрозділ компанії Exxon Mobil на $74 млрд.

Як повідомляє Bloomberg, суд задовольнив позов міністерства фінансів Чаду, який звинувачував очолюваний Exxon Mobil консорціум в несплаті податків. У суді вирішили, що американська компанія повинна виплатити у зв'язку з цим компенсацію в розмірі $74 млрд, а також додатково передати $819 млн у вигляді роялті.

Роялті - це вид ліцензійної винагороди, періодична компенсація (як правило грошова) за використання патентів, авторських прав, франшиз, природних ресурсів та інших видів власності.

Як сказано в рішенні суду, приводом для штрафу стала саме заборгованість перед урядом за роялті, однак чому кінцева сума штрафу перевищує суму компенсації майже в 90 разів, суд не пояснив. $74 млрд дорівнює ВВП Чаду за п'ять років.

Рішення суду показове тим, що накладений штраф - найбільший для нафтових компаній. Досі до максимальних виплат на загальну суму $61 млрд засуджували ВР після аварії в Мексиканській затоці 2010 року. Тоді в результаті аварії на нафтовій платформі 11 людей загинули, а екології регіону було завдано значної шкоди.

Однак як зазначив агентству Bloomberg експерт з міжнародного права з Лос-Анджелеса Джеффрі Атік, Чад навряд чи отримає всю суму, якої зажадав суд. За його словами, інші країни не будуть допомагати Чаду виконати це рішення. Якщо ж Exxon Mobil вирішить покинути африканську державу, залишивши там усе своє майно, то в такому разі втрати будуть не такими великими.

Представник Exxon Mobil Тодд Спітлер вже заявив, що компанія не згідна з рішенням суду Чаду. При цьому він не намагався пояснити, звідки влада африканської держави взяла суму, зазначену в позові.

Exxon Mobil з 2003 року видобуває нафту в Чаді, а також володіє нафтопроводом, яким видобуте постачають у Камерун для подальшого експорту. Партнером у роботі деякий час була компанія Chevron, проте 2014 року вона покинула проект.

За останні роки, як і інші залежні від експорту енергоносіїв країни, Чад сильно постраждав від падіння цін на нафту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram