ГоловнаСвіт

Варшава сумнівається з приводу переобрання президентом Євроради Туска, - Качинський

Згідно з опитуваннями, 45% поляків підтримали б Туска на виборах президента, якби вони відбулися зараз.

Варшава сумнівається з приводу переобрання президентом Євроради Туска, - Качинський
Фото: EPA/UPG

Варшава може не підтримати кандидатуру чинного президента Європейської Ради Дональда Туска на другу 2,5-річну каденцію.

Про це заявив лідер правлячої партії "Право і Справедливість" (PiS) Ярослав Качинський в інтерв'ю виданню Polska the Times.

"Можу уявити собі ситуацію, що польський уряд не підтримає Дональда Туска на другу каденцію в Європейській Раді", - сказав Качинський.

Він нагадав, що прокуратура веде слідство у справі Смоленської катастрофи, в результаті якої колишньому прем'єру може бути пред'явлено звинувачення. Тому Качинський сумнівається, що за цих обставин "така особистість повинна бути на чолі Європейської Ради".

Відразу після цієї заяви лідера PiS президент Євроради Туск через соцмережі запропонував йому дискусію "про Європу, Польщу та його інсинуації". Однак Качинський відкинув цю пропозицію, зазначивши, що Туск не є для нього "політичним партнером".

На Заході ж заява Качинського викликала здивування. Європейські політики відзначають, що таке рішення польської влади лише послабило б позиції Варшави в Брюсселі.

Водночас, згідно з опитуванням центру Millward Brown для телеканалу TVN24, в разі, якщо Туска не буде переобрано на наступний термін, він має непогані шанси поборотися за посаду президента Польщі. Якби президентські вибори в Польщі відбулися зараз, то він мав би підтримку 45% виборців, трохи поступившись чинному президенту Анджею Дуді (49%). При цьому більшість поляків (46%) вважають, що нинішній уряд повинен підтримати кандидатуру Туска на наступний термін на посаді президента Євроради. Не згодні з цим 43% опитаних.

Між Туском і Качинським давно склалися неприязні стосунки. Лідер PiS не приховує, що вважає екс-прем'єра щонайменше морально відповідальним за авіакатастрофу під Смоленськом, що сталася 10 квітня 2010 року, в якій загинув його рідний брат - президент Лех Качинський.

Новий президент Євроради приступить до обов'язків 1 липня 2017 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram