ГоловнаСвіт

Влада Польщі відмовилися від повної заборони абортів після масових протестів

Активісти змусили владу дослухатися до думки народу.

Влада Польщі відмовилися від повної заборони абортів після масових протестів
Акция противников запрета на аборты в Польше
Фото: EPA/UPG

Польська влада відмовилися від повної заборони абортів після масових протестів.

Про це заявив міністр науки і вищої освіти Польщі Ярослав Говін, передає Associated Press.

"Повної заборони абортів у країні не буде", - сказав він.

Говін підкреслив, що демонстрації проти прийняття закону, який пропонує ввести кримінальну відповідальність за аборти, змусили владу дослухатися до думки народу.

Нагадаємо, законопроект про повну заборону абортів у Польщі призвів до вуличних мітингів і флешмобу в соцмережах. Акції протесту проти планів польського уряду почалися в квітні. Тоді їхньою причиною стали публічні заяви прем'єр-міністра Беати Шидло та лідера правлячої консервативної партії Право і справедливість Ярослава Качинського. Після цього протести відбулися в травні, тоді, коли ще тривав збір підписів на підтримку двох законопроектів.

21 вересня, після прийняття законопроекту про повну заборону абортів у першому читанні, поновилися протести. 3 жовтня тисячі жінок вийшли на вулиці на акцію "Чорний понеділок". Мітинги пройшли в кількох десятках міст, у тому числі у Варшаві, Кракові та Вроцлаві. Багато жінок не прийшли на роботу, скориставшись правом на день відпустки за власним бажанням. Вони вийшли на вулиці в чорному одязі з плакатами "Жарти скінчилися. Моє тіло - моє діло", "Ми не відповідаємо за нашу гідність".

Детальніше читайте в матеріалі LB.ua "Чорні протести" у Польщі: боротьба жінок за право на аборти".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram