ГоловнаСвіт

В ООН запропонували обмежити право вето постійних членів Радбезу

Ініціативу обмежити право вето постійних членів РБ ООН озвучують не вперше.

В ООН запропонували обмежити право вето постійних членів Радбезу
Совбез ООН
Фото: EPA/UPG

Верховний комісар ООН з прав людини Зейд Раад аль-Хуссейн виступив з ініціативою обмежити право вето для держав - постійних членів Ради Безпеки (РБ).

Про це повідомляє агентство Рейтер.

За словами чиновника, цей крок необхідний для того, щоб мати можливість, наприклад, безперешкодно передавати справи про військові злочини, скоєні в Сирії під час громадянської війни, в Міжнародний кримінальний суд.

"Це рішення було б виправданим, враховуючи масштаб і кричущу безкарність скоєних злочинів", - заявив аль-Хуссейн.

"Я твердо впевнений, що настав час для сильного лідерства та рішучих дій, і що Рада Безпеки ООН має без зволікання затвердити критерій, який обмежує право членів на використання вето, коли є серйозна стурбованість, що вчинено військові злочини, злочини проти людяності або акти геноциду", - заявив він.

Ініціативу обмежити право вето постійних членів РБ ООН озвучують не вперше. У вересні 2015 року обговорювали схожу пропозицію Франції. Обмеження пропонували не використовувати, якщо зачеплені "життєво важливі" інтереси одного з постійних членів. Зокрема, п'ять постійних членів РБ домовляються про невикористання свого права вето в разі необхідності припинення масових злочинів. Це повинно бути колективним і добровільним зобов'язанням постійних членів. Тоді за позбавлення Росії права вето в Радбезі ООН виступили 67 країн.

Постійними членами Ради Безпеки ООН є США, Великобританія, Франція, Китай і Росія.

Нагадаємо, 1 жовтня Росія прийняла головування в Раді Безпеки ООН.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram