ГоловнаСвіт

Експерт: вибір між Клінтон і Трампом - це як вибір між Кравчуком і Ляшком

Американці вперше голосуватимуть за "менше зло".

Експерт: вибір між Клінтон і Трампом - це як вибір між Кравчуком і Ляшком
Александр Сушко
Фото: Макс Требухов

Вибір між Гілларі Клінтон і Дональдом Трампом для американців - це як вибір між Леонідом Кравчуком і Олегом Ляшком для українців.

Таке порівняння на круглому столі в Інституті Горшеніна висловив Олександр Сушко, науковий директор Інституту Євро-Атлантичного співробітництва.

За його словами, виборці у США цього року вперше будуть голосувати за "менше зло".

"Обидва кандидати вразливі, кожен по-своєму. Головною особливістю цих виборів є те, що переважає голосування за менше зло, чого зазвичай в Америці не було. Зараз велика частина прихильників Клінтон кажуть, що ми підтримуємо її, щоб не допустити Трампа. Тоді як прихильники Трампа говорять, що ми голосуємо за нього, тому що хто завгодно - аби не Клінтон", - заявив він.

Сушко пояснив, що американці бачать Клінтон як політика минулого століття, а Трампа - як популіста.

"Так, Клінтон - досвідчений політик, але водночас вона дуже давно на політичній сцені. Вона компетентний політик, і водночас вона потрапляла в багато історій. Це приблизно так, якби в нас балотувався Леонід Макарович Кравчук. Це таке собі 20 століття. Ну а Трамп - це їхній Ляшко. Зрозуміло, на які емоції він б'є", - сказав він.

При цьому Сушко підкреслив, що Трамп для американців - це також можливість виплеснути свої протестні настрої. "Трамп - це американський Brexit", - вважає він. Експерт не виключає, що, як у Великобританії прихильники партії Remain не прийшли на вибори, так і прихильники Клінтон можуть не показати достатньої явки.

У зв'язку із цим він вважає, що ключовими для виборів будуть штати Флорида, Пенсильванія і Огайо, які дають велику кількість вибірників і не є "демократичними" чи "республіканськими".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram