ГоловнаСвіт

Президент Філіппін пригрозив розірвати військову угоду зі США

Дутерте вважає, що Вашингтон, як і раніше, потерпає від колоніального синдрому стосовно Маніли

Президент Філіппін пригрозив розірвати військову угоду зі США
Родриго Дутерте

Президент Філіппін Родріго Дутерте пригрозив розірвати з Вашингтоном угоду про співпрацю у сфері оборони.

Про це повідомляє

The Manila Times.

"Я хотів би нагадати американцям, що цей документ не має офіційного статусу, на ньому немає підпису Бенігно Акіно (екс-президент Філіппін - ред.). Вам (США) слід двічі гарненько подумати, оскільки я попрошу вас покинути Філіппіни", - заявив Дутерте.

Він також припустив, що стосовно Маніли Вашингтон, як і раніше, відчуває колоніальний синдром. "Вони думають, що ми, як і раніше, підпорядковуємося їм", - сказав філіппінський лідер.

26 вересня Дутерте заявив, що не збирається розривати відносини зі США, проте має намір установити тісні відносини з Росією і Китаєм. Як пояснив голова держави, Філіппіни "пройшли точку неповернення" у відносинах зі США - характер зв'язків між двома країнами змінився безповоротно, і тепер він має намір зміцнити співробітництво з іншими державами.

Філіппіни були американською колонією в період з 1899-го по 1940 рік. Угоду про розширену співпрацю в оборонній сфері між США і Філіппінами (Enhanced Defense Cooperation Agreement - EDCA) було підписано 1951 року, а потім пролонговано 1999-го. Влітку цього року законність і легітимність документа була підтверджена Верховним судом Філіппін.

Нагадаємо, що на початку вересня Дутерте обізвав президента США Барака Обаму "сучим сином", через що американський лідер скасував заплановану з філіппінським колегою зустріч. Згодом президент Філіппін попросив пробачення в Обами. Уже через кілька днів Дутерте обізвав генсека ООН Пан Гі Муна дурнем.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram