ГоловнаСвіт

У Китаї почали розробку найбільшого у світі космічного літака

Запуск космоплана, який зможе вмістити до 20 пасажирів, заплановано на 2020 рік.

У Китаї почали розробку найбільшого у світі космічного літака
Фото: newscientist.com

У Китаї почали розробляти схожий на літак літальний апарат, який може виходити на орбіту штучного супутника Землі і повертатися назад. Розроблений космоплан зможе вмістити до 20 пасажирів. Про це повідомляє портал Indicator.Ru з посиланням на New Scientist.

За розробку найбільшого космоплана у світі узявся дослідний інститут ракетної техніки Китайського об'єднання космічних технологій.

Учені визнають, що можуть зіткнутися з конкуренцією інших компаній, які розробляють космоплани. Наприклад, з компанією Virgin Galactic і її космічним апаратом SpaceShipTwo, які спеціалізуються на космічних екскурсіях. Кораблі цієї компанії піднімаються на висоту 15 кілометрів над Землею, але вміщають лише шість пасажирів.

Фахівці розробили особливу "крилату" ракету, яка виходить на орбіту, використовуючи свою власну тягу. У цьому її головна відмінність від апарата SpaceShipTwo, який доставляється на пускову висоту за допомогою літака і лише потім запускає свою ракету.

Фото: newscientist.com

Інженери спроектували дві версії космоплана. Маса першого - десять тонн, розмах крил - шість метрів. Він здатен вмістити п'ятьох осіб, щоб пролетіти на висоті 100 кілометрів над Землею. Маса другого космоплана - 100 тонн, розмах крил - до 12 метрів, у нього помістяться 20 пасажирів, а висота польоту може сягати 130 кілометрів над Землею. Фахівці мають намір використовувати такий космоплан багаторазово, щоб він зміг зробити до 50 космічних рейсів.

Запуск нового апарата заплановано на 2020 рік. Плата за космічну подорож, за словами розробників, становитиме від $200 тис. до $250 тис.

Нагадаємо, що 15 вересня Китай запустив на орбіту другу населену космічну станцію "Тяньгун-2".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram