ГоловнаСвіт

Угода про працевлаштування українців в Ізраїлі опинилася під загрозою зриву

Депутати блокують винесення угоди на ратифікацію, вимагаючи "доопрацювати" вже підписаний документ.

Угода про працевлаштування українців в Ізраїлі опинилася під загрозою зриву
Фото: EPA/UPG

Ратифікація Угоди про працевлаштування українців в Ізраїлі, яку спершу планували під дату візиту президента Ізраїлю в Україну, опинилася взагалі під загрозою зриву.

Про це йдеться в матеріалі «Семеро до рота, один до роботи» на LB.ua.

«На початку вересня на нараді під керівництвом першого віце-спікера Ірини Геращенко було озвучено пропозицію внести законопроект №0108 (Проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Держави Ізраїль про тимчасове працевлаштування українських працівників в окремих галузях на ринку праці Держави Ізраїль - ред.) до календарного плану роботи, щоб приурочити ратифікацію Угоди до візиту президента Ізраїлю в Україну 27 вересня. Однак на зустрічі несподівано виступив депутат Верховної Ради Георгій Логвинський (фракція «Народний Фронт»), який повідомив присутніх, що має низку зауважень до тексту угоди і взагалі документ містить низку ризиків», - розповів присутній на засіданні співробітник одного з міністерств.

Зокрема серед претензій депутат назвав те, що процедура відбору працівників нібито є непрозорою. Також інформацію про зарплату і місце роботи українцям повідомляють тільки після прибуття в Ізраїль. А сама зарплата виплачується не на руки, а на рахунок в ізраїльському банку. Та ще й у шекелях. Вона ж буде обкладена податками. Крім того, працюючи в Ізраїлі, громадянин України не набуває трудового стажу в Україні - а це впливає на пенсію. І взагалі, угода нібито не гарантує трудових прав українських заробітчан.

«Я багато говорив з депутатами, і вони погодилися, що є низка проблем», - підкреслив депутат.

У результаті законопроект не потрапив у пленарний план роботи ВР, а Комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення на чолі з Людмилою Денисовою (теж фракція «Народний Фронт») постановив створити робочу групу, яка повинна «доопрацювати текст і захистити українських громадян».

Водночас опитані LB.ua учасники підготовки Угоди підтвердили безпідставність претензій до документа, підкресливши, що прописана в угоді схема - максимально прозора (докладно про аргументи експертів - у статті).

Відповідаючи на запитання видання, в чому ж тоді причина проблем з ратифікацією, тим паче - на фінальному етапі, співрозмовники висловили припущення про наявність матеріальної зацікавленості у критиків. «Імовірно, хтось хоче ввести в затверджену схему «своїх» посередників - свої рекрутингові та страхові компанії, свої банки. Всі вони повинні заробляти на наданні посередницьких послуг українцям, які бажають працювати в Ізраїлі», - повідомив один зі співрозмовників.

При цьому незрозуміло, на що розраховують ініціатори блокування ратифікації Угоди: спочатку ізраїльська сторона категорично поставила умову - партнером з української сторони повинна бути тільки державна структура, ніяких приватних фірм.

Співрозмовники також підтверджують, що це вже не перша спроба потрапити в узгоджену з ізраїльською стороною схему. «Раніше такі підходи вдавалося нівелювати. Як буде зараз - покажуть наступні пленарні тижні у ВР», - повідомило джерело видання.

У статті стверджують, що якщо Київ відмовиться ратифікувати вже підписану угоду, то це буде не тільки іміджевою втратою України на міжнародній арені, а стане ще й величезним ударом по звичайних громадянах - оскільки це одна з небагатьох міжнародних угод прямої дії. "У результаті 15 тис. нинішніх українських заробітчан в Ізраїлі так і залишаться у статусі безправних заробітчан. А ще тисячі потенційних працівників у самій Україні, які могли б знайти роботу в Ізраїлі, залишаться без неї. І такому разі вони повинні знати, кому дякувати», - сказав один зі співрозмовників LB.ua.

За даними видання, вимога українських депутатів переглянути вже підписану угоду нездійсненна - Ізраїль просто не буде починати цю процедуру, а підпише аналогічні документи з іншими країнами: у черзі вже стоїть Китай, за ним шикуються Казахстан, Грузія та Узбекистан.

Окрім того, для України це практично перша така угода про працевлаштування громадян України з іноземною державою. Як розповіли співрозмовники LB.ua в Мінсоцполітики, їхнє міністерство і Держслужба зайнятості планують взяти за основу цю угоду з Ізраїлем під час розробки аналогічних угод з іншими країнами, важливими для українських трудових мігрантів.

«Тож Ізраїль повинен стати своєрідним тестом для Києва. А ось чи пройде Київ його - залежить тепер від Верховної Ради», - йдеться в статті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram