ГоловнаСвіт

Колумбійці проголосували проти мирної угоди з повстанцями

Покласти край півстолітній війні завадили проливні дощі.

Колумбійці проголосували проти мирної угоди з повстанцями
Фото: EPA/UPG

Жителі Колумбії відкинули на референдумі мирну угоду, яка мала завершити 52-річну громадянську війну між урядовою армією і ліворадикальним угрупованням "Революційні збройні сили Колумбії" (FARC).

Проти втілення в життя положень документа висловилися 50,22% учасників плебісциту. На підтримку мирної угоди висловилися 49,77% респондентів. Тож різниця склала близько 59 тисяч голосів з приблизно 13 мільйонів підрахованих бюлетенів, повідомляє агентство Reuters. Через проливні дощі явка становила лише 37%, проте, за місцевим законодавством, це не має значення.

Голова держави відреагував на підсумки плебісциту, заявивши, що приймає його негативний результат. Разом із тим президент підкреслив, що режим перемир'я з бійцями FARC поки що буде чинним. Хуан Мануель Сантос додав, що в понеділок, 3 жовтня, проведе переговори з представниками всіх політичних сил, щоб "відкрити простір для діалогу". Референдум не підірве стабільність у країні, висловив упевненість він.

Сантос вже вирішив відправити перемовників на Кубу, де ті повинні провести консультації з представниками FARC щодо подальших кроків. Повстанці ж оголосили про готовність до мирного діалогу, незважаючи на результат референдуму.

За оцінками експертів, результат плебісциту виявився несподіваним. Фахівці вважають, що зрив домовленостей, яким тепер не вистачає політичної легітимності, загрожує політичним хаосом у країні. Спостерігачі кажуть навіть про можливу відставку з посади президента Хуана Мануеля Сантоса, чий підпис стоїть під угодою.

Напередодні референдуму президент Колумбії Хуан Мануель Сантос назвав голосування "історичним рішенням" і висловив надію на те, що в ньому візьмуть участь усі жителі країни. Як показали останні опитування, більшість колумбійців були готові підтримати документ. Однак противники угоди заявляли, що не хочуть прощати партизанам всіх їхніх гріхів. Крім того, невдоволення викликав пункт угоди, відповідно до якого ув'язнені активісти FARC гарантовано отримували місця в парламенті країни.

Угоду між Колумбією і FARC підписали 26 вересня. Домовленості мали набути чинності, лише якби їх схвалив колумбійський народ на референдумі.

Згідно з документом, членам FARC, причетним до політичних злочинів, оголошували широку амністію, а термін покарання за військові й інші злочини становив би щонайбільше 8 років позбавлення волі. Договір також передбачав нові заходи боротьби з наркоторгівлею і надання повстанцям десяти депутатських мандатів за результатами двох наступних парламентських виборів. Бійці FARC, зі свого боку, мали скласти зброю протягом шести місяців. Вони також готові були почати виплату компенсацій постраждалим від їхніх дій протягом громадянської війни.

Громадянська війна в Колумбії почалася 1964 року і тривала зі змінним успіхом наступні 52 роки, причому влада вказувала, що заради фінансування лідери FARC торгували наркотиками, а також викрадали людей. За оцінками фахівців, останні успіхи урядової армії призвели до того, що загальна чисельність загонів заколотників скоротилася до семи тисяч осіб.

Загальна кількість загиблих за час громадянської війни оцінюється у 220 тис. осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram