ГоловнаСвіт

Дитина "від трьох батьків" народилася в Мексиці

П'ятимісячний хлопчик має звичайну ДНК від мами і тата, а також трохи генетичного коду від донора.

Дитина "від трьох батьків" народилася в Мексиці
Фото: newscientist.com

Перша у світі дитина, для зачаття якої використали нову технологію, що передбачає участь ДНК трьох осіб, народилася в Мексиці.

Про це повідомляє Голос Америки з посиланням на журнал New Scientist.

П'ятимісячний хлопчик має звичайну ДНК від мами і тата, а також трохи генетичного коду від донора. Батьки дитини родом з Йорданії. Сама процедура була проведена групою експертів зі США.

У матері хлопчика синдром Лея - захворювання, що вражає центральну нервову систему людини. При цьому сама жінка здорова, але через генетичну мутацію в неї загинуло вже двоє дітей у дуже ранньому віці.

Експерти зазначають, що народження дитини "від трьох батьків" відкриває нову еру в медицині і може допомогти іншим сім'ям з рідкісними генетичними захворюваннями. Але вони попереджають, що потрібні суворі перевірки цієї нової і спірної методики, повідомляє BBC.

На думку критиків, ця процедура рівносильна генетичній модифікації людей або навіть "грі в Бога", інформує видання Independent. З іншого боку, вона може дозволити жінкам з генетичними дефектами в мітохондріях мати здорових дітей.

Раніше, 2001 року, схожу техніку комбінування ДНК застосували до 30 ембріонів у США, але сама перспектива появи на світ дітей, у яких буде одразу троє батьків, здалася тоді американському Міністерству охорони здоров'я спірною. Тому програму закрили, а за розвитком народжених у результаті експерименту немовлят тривалого наукового спостереження не проводили.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram