ГоловнаСвіт

У Боснії серби провели заборонений референдум

Президент Республіки Сербської підтвердив наміри провести у 2018 році референдум про незалежність від Боснії і Герцеговини. 

У Боснії серби провели заборонений референдум
Фото: dw.com

Боснійські серби в неділю, 25 вересня, проголосували на референдумі щодо святкування Дня республіки 9 січня.  Оголошення результатів референдуму очікують протягом 48 годин, передає  DW.

Референдум було заборонено боснійським Конституційним судом, його проведення також засудили західні країни.

9 січня 1992 року було проголошено Республіку Сербську - за три місяці до початку трирічної кровопролитної Боснійської війни.

Тому існують побоювання, що визнання 9 січня національним святом може з новою силою розпалити міжетнічні конфлікти в Боснії і Герцеговині.

Прем'єр-міністр Сербії Вучич не висловив офіційної підтримки проведення референдуму. Однак лідер націоналістів і президент Республіки Сербської Мілорад Додік все одно провів голосування. У ньому мали право взяти участь 1,2 млн осіб.

Додік підтвердив свої наміри проведення у 2018 році референдуму про незалежність від Боснії і Герцеговини, повідомляє агентство AFP.

Минулого тижня він відвідав із візитом Москву, де зустрічався з Володимиром Путіним.

Республіка Сербська - це державне утворення (населене переважно сербами), яке разом із Федерацією Боснії і Герцеговини (населеній переважно боснійцями) є частиною єдиної держави - Боснії і Герцеговини.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram