ГоловнаСвіт

Радбез ООН прийняв резолюцію про всеосяжну заборону ядерних випробувань

Прийнятий 20 років тому документ не ратифікували вісім країн.

Радбез ООН прийняв резолюцію про всеосяжну заборону ядерних випробувань
засідання Ради Безпеки ООН у залі після капітального ремонту
Фото: EPA/UPG

Рада Безпеки Організації Об'єднаних Націй закликала усі держави ратифікувати Договір про всеосяжну заборону ядерних випробувань, прийнятий 20 років тому.

Про це йдеться в резолюції Радбезу ООН 2310, прийнятій на засіданні у п'ятницю, повідомляє Укрінформ.

"Рада Безпеки ООН наполегливо закликає всі держави, які ще не підписали або не ратифікували Договір, особливо ті вісім держав, що залишилися... зробити це без подальшого зволікання", - йдеться в резолюції.

Прийнята майже одностайним голосуванням (утримався тільки Єгипет) резолюція рекомендує всім державам утримуватися від проведення ядерних випробувань або будь-яких інших ядерних вибухів. При цьому в документі висловлюється вдячність країнам, які ввели національні мораторії на ядерні випробування до набуття чинності Договору.

Члени Ради Безпеки також нагадали, що п'ять країн, які мають ядерну зброю: Великобританія, Китай, Росія, Франція та США, - надали гарантії безпеки країнам, що не забезпечені такими арсеналами. Як підкреслили в РБ ООН, такі гарантії зміцнюють режим ядерного нерозповсюдження.

Як повідомлялося 10 вересня, Радбез ООН оголосив про введення нових санкцій проти Північної Кореї після проведеного нею нового випробування ядерної зброї.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram