ГоловнаСвіт

Влада Китаю пообіцяла, що Гонконг залишиться частиною КНР "і на тисячу років, і назавжди"

У Пекіні Гонконг назвали взірцем демократичного та економічного розвитку для всієї країни.

Влада Китаю пообіцяла, що Гонконг залишиться частиною КНР "і на тисячу років, і назавжди"
Гонконг
Фото: EPA/UPG

Гонконг залишиться частиною Китаю "і на тисячу років, і назавжди".

Про це заявив член представництва центральної влади в регіоні Ван Чженьмінь, передає The South China Morning Post.

"Своїми успіхами і стабільністю Гонконг зобов'язаний батьківщині. Деякі люди вважають, що зараз, коли батьківщина активно розвивається, Гонконг буде занепадати. Тривожно, що хтось так сильно хоче знищення Гонконгу", - повідомив він. Ван підкреслив, що регіон залишиться частиною Китаю "і на тисячу років, і назавжди". Він порівняв Гонконг і Китай з єдиним тілом, частина якого - Гонконг - підхопила застуду і потребує ліків.

Разом із тим, за словами чиновника, місто має залишатися взірцем демократичного та економічного розвитку для всієї країни. "Якщо 7,3 мільйона осіб у Гонконгу не впораються з демократією і дадуть життя тільки екстремізму, сепаратизму і насильству, то як можуть 1,4 мільярда осіб у материковому Китаї прагнути демократії без побоювань?" - запитав він.

Гонконг має статус спеціального адміністративного району, який користується правами автономії. У XIX столітті він став британською колонією, повернувшись під суверенітет Китаю тільки 1997 року. При цьому було обіцяно, що Гонконг протягом наступних 50 років буде зберігати свої великі комерційні та соціальні свободи в рамках проекту "одна країна, дві системи": до 2047-го Сянгану надано широку автономію, в рамках якої він зберігає контроль над законодавством, поліцейськими силами, грошовою системою, митами і імміграційною політикою, тоді як пекінський уряд відповідає за оборону і зовнішню політику. Пекін, однак, все активніше втручається в справи Гонконгу.

Як повідомляли, в Гонконгу 18-ту річницю приєднання до Китаю відзначили акціями протесту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram