ГоловнаСвіт

Парламент Іраку відправив міністра фінансів у відставку через звинувачення в корупції

На думку експертів, рішення про відставку міністра підірве довіру МВФ до Багдада.

Парламент Іраку відправив міністра фінансів у відставку через звинувачення в корупції
Хошияр Зибари
Фото: EPA/UPG

Парламент Іраку в середу відправив у відставку міністра фінансів країни Хошіяра Зібарі через звинувачення в корупції, що загрожує подальшою дестабілізацією крихкої економіки одного з провідних нафтовиробників ОПЕК, що зіткнувся з масштабним дефіцитом бюджету.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на іракських законодавців.

Парламент 158 голосами проти 77 висловив вотум недовіри Зібарі, після того як у серпні міністр дав свідчення у зв'язку зі звинуваченнями в корупції і в нецільовому використанні бюджетних коштів, які він відкинув.

Раніше курд Зібарі протягом декількох років займав посаду міністра закордонних справ Іраку, а потім очолював переговори на найвищому рівні з Міжнародним валютним фондом (МВФ) про надання країні позики, а також з міжнародними кредиторами - про розміщення єврооблігацій.

Економіка Іраку, яка практично повністю залежить від нафтових доходів, постраждала через падіння світових цін на "чорне золото" і через витрати, пов'язані з боротьбою проти "Ісламської держави", що захопила третину території країни 2014 року.

Сархан Ахмед, член фінансового комітету іракського парламенту, сказав, що це рішення "підірве довіру" МВФ до Багдада.

"Сьогоднішній крок зашкодить зусиллям Іраку, спрямованим на те, щоб переконати МВФ та інших кредиторів у тому, що в країні стабільна економіка і політична атмосфера", - сказав він Рейтер.

Як повідомляли раніше, ІДІЛ від початку року втратила 12% своєї території в Іраку і Сирії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram