ГоловнаСвіт

Расмуссен закликав США стати "світовим поліцейським"

На думку екс-генсека НАТО, тільки у США є матеріальна велич, щоб зупинити сповзання світу в хаос.

Расмуссен закликав США стати "світовим поліцейським"
Андерс фог Расмуссен

Колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен заявив, що США повинні виконувати функції "світового поліцейського".

Про це він написав у статті для The Wall Street Journal.

Так, Расмуссен розповів, як президент РФ Володимир Путін одного разу заявив йому, що в НАТО більше немає мети, і Альянс треба розпустити. "Після закінчення "холодної війни" ми розпустили Організацію Варшавського договору. Точно так само ви повинні розпустити НАТО. Це пережиток "холодної війни", - процитував він російського лідера.

Під час свого візиту в Москву в грудні 2009 року Расмуссен, за його словами, відчув, що Путін кидає виклик світовому порядку, "який США так успішно створили після Другої світової війни". "У 2014 році він вторгся в Україну і почав військові дії в Сирії", - продовжив колишній голова Альянсу.

"Зі свого досвіду на посаді прем'єр-міністра Данії та генерального секретаря НАТО я знаю, наскільки важливе американське лідерство. Нам украй потрібен президент США, який здатний і бажає вести за собою вільний світ і протистояти самовладним керівникам, як президент Путін. Світ потребує такого поліцейського, якщо свобода і процвітання превалюють над силами гноблення, і єдиним здатним, надійним і бажаним кандидатом на цю посаду є США", - наголосив він.

"Близький Схід роздирають війни. Лівія розвалилася і стала живильним середовищем для терористів. У Східній Європі відроджена Росія грубо напала і захопила силою територію України. Китай грає м'язами проти своїх сусідів, а держава-ізгой Північна Корея погрожує ядерною атакою", - написав він.

Расмуссен послався на кліше "глобальне село", що його застосовують по відношенню до світу, зазначивши, що це "село горить, а сусіди воюють у світлі полум'я". Тому він упевнений - світові потрібен поліцейський, щоб відновити порядок, пожежний, аби погасити полум'я конфлікту, а також мер, щоб здійснити відновлення.

"Тільки Америка - єдина з усіх світових держав - може грати всі ці ролі, Америка єдина має кредит довіри, щоб виробляти стійкі рішення цих проблем. Росія одержима відновленням втраченої радянської імперії. Китай, як і раніше, в першу чергу регіональний гравець. Європа слабка, розділена, і в неї немає лідера. Старі сили, Великобританія і Франція, просто занадто ослабли і вичерпалися для того, щоб грати глобальну роль, яка колись їм була властива", - вважає колишній генсек НАТО.

Крім того, на думку Расмуссена, тільки у США є матеріальна велич, щоб зупинити сповзання в хаос, і моральну велич, щоб зробити це, не заради влади, а заради миру.

Як зазначив Расмуссен, небажання адміністрації Барака Обами вести за собою світ мало серйозні наслідки, і найбільш переконливе підтвердження цьому - поведінка Путіна. "Тоді як Європа і США спали, він почав нещадну військову операцію в підтримку режиму Асада в Сирії і спробував представити Росію як світову державу, кидаючи виклик США", - написав він.

"Це лише кілька прикладів таких загроз у даний час, як самодержці, терористи і країни-ізгої, що кидають виклик лідерству Америки в сфері міжнародних правил на основі порядку, який було створено після Другої світової війни і який забезпечив для світу безпрецедентний період спокою, прогресу і процвітання", - наголосив Расмуссен.

Він вказав на те, що наступний американський президент повинен визнати цю спадщину. Американський ізоляціонізм зробить США й інші волелюбні країни більш безпечними та благополучними, це розв'яже руки диктаторам і іншим гнобителям, стверджує колишній генсек НАТО.

Датчанин Андерс Фог Расмуссен очолював НАТО з 1 серпня 2009 року по 30 вересня 2014 року. На цій посаді його змінив екс-прем'єр Норвегії Єнс Столтенберг.

У травні 2016 року Президент Петро Порошенко призначив колишнього генсека НАТО своїм позаштатним радником.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram