ГоловнаСвіт

Лукашенко пригрозив Кремлю охолодженням відносин

Білоруський лідер звинуватив Москву в тиску.

Лукашенко пригрозив Кремлю охолодженням відносин
Александр Лукашенко

Білоруський президент Олександр Лукашенко пригрозив скоротити участь Білорусі в спільних з Росією інтеграційних проектах, звинувативши Москву в тиску.

Про це Лукашенко сказав на зустрічі з держсекретарем Союзної держави Білорусі та Росії Григорієм Рапотою у вівторок, пригадавши Москві небажання знизити ціни на газ для Білорусі, скорочення поставок нафти і регулярні конфлікти навколо експорту в Росію білоруського продовольства, повідомляє агентство Рейтер.

"Свою участь у цих (інтеграційних проектах) ми будемо оптимізувати", - сказав Лукашенко, якого процитувало держагентство БелТА.

Білоруський президент уточнив, що мова в першу чергу про Євразійський економічний союз.

"Якщо так буде тривати, навіщо нам там тримати купу чиновників?" - риторично запитав білоруський лідер.

Відносини Білорусі Росії останні кілька місяців затьмарені суперечкою про ціни на газ.

Мінськ вважає справедливою ціну $73 за 1000 кубометрів і з початку року платить менше за встановлені "Газпромом" $132. У результаті, за оцінками російського Міненерго, білоруський борг за газ за підсумками шести місяців становить $270 млн.

"Ми тіпаємося - інакше не скажеш - і вже декілька місяців не можемо домовитися про ціну на газ. У зв'язку з цим Росія знизила поставки нафти в Білорусь. Ми сприймаємо це як тиск", - сказав Лукашенко.

Білорусь у 2015 році отримала від "Газпрому" 21 млн кубометрів газу; річний транзит російського газу через територію Білорусі становить близько 45 млрд кубометрів.

Домагаючись погашення Білоруссю газового боргу, Росія з початку липня скоротила на 40% поставки нафти на білоруські НПЗ.

Після чергового невдалого раунду переговорів минулого тижня Москва знову знизила поставки - до 3,0 з 3,5 млн тонн на останній квартал.

Іншим прикладом тиску Лукашенко назвав регулярні обмеження поставок білоруського продовольства до Росії.

"Це вже набридло, це вже через край, далі так тривати не може", - сказав Лукашенко.

Білорусь, що майже не має власної нафти, залежить від поставок російської сировини. Продаж нафтопродуктів забезпечує приблизно п'яту частину експортних доходів.

Як повідомляли 14 вересня, перемовини Росії і Білорусі про ціну на газ завершилися безрезультатно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram