ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

МЗС Британії має намір притягнути ІДІЛ до правосуддя

Борис Джонсон зазначив, що ІДІЛ не вдалося реалізувати свої безглузді амбіції щодо створення халіфату в Іраку та Сирії.

МЗС Британії має намір притягнути ІДІЛ до правосуддя
Борис Джонсон
Фото: EPA/UPG

Великобританія починає кампанію із притягнення до правосуддя міжнародного терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІДІЛ).

З такою заявою виступив голова МЗС Сполученого Королівства Борис Джонсон на міністерській зустрічі в штаб-квартирі ООН, повідомляє The Herald Scotland.

Таким чином, як зазначає видання, міністр підтримав ініціативу голови МЗС Іраку Ібрагіма аль-Джаафарі, який запропонував ООН очолити зусилля із притягнення ІДІЛ до відповідальності.

"У нас є зобов'язання домогтися того, щоб справедливість перемогла. Ми єдині в боротьбі з ІДІЛ, вважаю, що ми повинні об'єднатися для притягнення їх угруповання правосуддя", - заявив Джонсон. За його словами, необхідно, щоб до кампанії долучилося "якомога більше" держав, неурядових організацій і постраждалих від жорстокості угруповання.

"ДАІШ (арабська абревіатура ІДІЛ, - ред.) не вдалося реалізувати свої безглузді амбіції щодо створення халіфату в Іраку і Сирії. Вони були розбиті, втратили половину території, яку контролювали в Іраку і приблизно п'яту частину в Сирії", - зазначив міністр. При цьому, за його словами, бойовики залишають після себе глибокі шрами: "тортури, бійні, зґвалтування, масове поневолення меншин".

Терористичне угруповання "Ісламська держава" влітку 2014 року захопило частину територій Сирії і Іраку і проголосило там халіфат. Військові операції проти ІДІЛ здійснюють збройні сили міжнародної коаліції на чолі з США, а також російські ВКС.

Лондон проводить операцію "Шейдер" проти ІДІЛ з 24 вересня 2014 року за запитом іракського уряду. Великобританія відправила 350 військових інструкторів для тренування місцевих сил, що протистоять бойовикам, а також використовує 18 літаків і 10 безпілотників для розвідки й атак позицій терористів. Підтримку авіагрупі надають кілька есмінців Королівського військово-морського флоту.

Нагадаємо, минулого тижня міжнародна коаліція знищила завод ІДІЛ з виробництва хімічної зброї.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram