ГоловнаСвіт

У НАТО визначили час появи в Прибалтиці сил стримування Росії

Керівництво Альянсу обговорило умови та правила розміщення 4000 військовослужбовців у країнах Прибалтики та Польщі. 

У НАТО визначили час появи в Прибалтиці сил стримування Росії
Петр Павел

Блок НАТО розмістить нове угруповання сил стримування в Балтійському регіоні у травні 2017 року, деякі підрозділи прибудуть на місце дислокації раніше основної групи.

Про це повідомляє  The Wall Street Journal з посиланням на голову Військового комітету альянсу, генерала армії збройних сил Чеської Республіки Петра Павела.

Як зазначає видання, заяву було зроблено за підсумками зустрічі комітету в хорватському Спліті. Там військове керівництво Альянсу обговорювало умови і правила розміщення чотирьох тисяч військовослужбовців у країнах Прибалтики і Польщі.

Рішення про розміщення чотирьох додаткових багатонаціональних батальйонів у регіоні для стримування Росії було ухвалено на саміті Північноатлантичного альянсу у Варшаві. Солдатів у Латвію направить Канада, у Литву - Німеччина, в Естонію - Великобританія, а в Польщу - США.  Контингент американських військовослужбовців у Польщі становитимуть солдати 2-го кавалерійського полку США, дислокованого на базі в німецькому місті Фільзек.  Їх прибуття очікується у квітні.

У червні заступник помічника міністра оборони США Майкл Карпентер визнав, що російським військовим знадобиться максимум 60 годин для взяття Талліна або Риги. Він також зазначив, що Росія в разі нападу на прибалтійські країни буде випереджати НАТО і за часом, і за відстанню.

Влада низки країн, що межують із Росією, регулярно звинувачує Москву в прояві агресії після насильницької анексії Криму РФ і через причетність Москви до конфлікту на сході України. Так, у березні президент Грузії Георгій Маргвелашвілі назвав загрозою безпеці в кавказькому регіоні "російську повзучу окупацію", а через два місяці, у травні, на грузинській території пройшли спільні військові навчання Тбілісі і Вашингтона із застосуванням танків.  У квітні  міністр оборони Польщі Антоні Мацеревич, анонсуючи збільшення чисельності армії країни, пов'язав таке рішення Варшави із "загрозою, що йде від Росії".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram