ГоловнаСвіт

Депутати Європарламенту просять Федеріку Могеріні не визнавати російські вибори в Криму

Лист підписали 46 депутатів.

Депутати Європарламенту просять Федеріку Могеріні не визнавати російські вибори в Криму
Фото: EPA/UPG

Депутати Європейського парламенту звернулися до високого представника ЄС із питань спільної зовнішньої політики і політики безпеки Федеріки Могеріні щодо того, що політика невизнання незаконної анексії Криму повинна бути відображена в оцінці Євросоюзу виборів у Державну думу Росії.

Про це йдеться в листі групи депутатів, текст якого передало в п'ятницю УНІАН.

«Ми звертаємося до Вас, щоб звернути Вашу увагу на так звані вибори в Державну думу Російської Федерації, які Москва збирається організувати в Криму, регіоні України, який в 2014 році незаконно окупувала і анексувала Росія», - йдеться в листі.

Депутати, зокрема, наголошують на незаконності виборів у Держдуму в українському Криму.

«Ці «вибори» є ще одним цинічним актом порушення територіальної цілісності України. На нашу думку, цей крок Москви стане ще одним доказом необхідності підтримувати нашу політику санкцій щодо певних осіб і суб'єктів Росії, які були введені у відповідь на окупацію Криму. Цим ми підтверджуємо, що ми повністю віддані політиці ЄС невизнання незаконної окупації і анексії Криму, регіону України, і це буде нашою позицією - невизнання в будь-якому випадку або формі тих людей, які будуть «обрані» в Криму. Ми сподіваємося, пані високий представник, що ця позиція буде належним чином відображена в вашій оцінці виборів до російської Думи», - наголосили підписанти.

Лист підписали 46 депутатів від різних політичних груп. Серед них, зокрема, віце-президент групи лібералів Пятрас Ауштрявічюс, лідер зелених Ребекка Хармс, впливові консерватори Чарльз Теннок, Анна Фотига, Марк Демесмакер і інші.

Нагадаємо, 18 вересня повинні відбутися вибори в Державну думу Російської Федерації. Виборча кампанія триває і на території Криму, анексованого Росією навесні 2014 року. У день виборів РФ планувала в своїх диппредставництвах у Києві, Львові, Одесі та Харкові відкрити чотири виборчі дільниці.

5 вересня Чубаров закликав кримчан бойкотувати вибори в Держдуму РФ.

8 вересня Верховна Рада України прийняла постанову, в якій закликала парламентаріїв іноземних держав, парламентські асамблеї і міжнародні організації утриматися від участі в спостереженні за ходом незаконних парламентських виборів в окупованому Росією Криму, а також ні в якому разі не визнавати їх результати.

10 вересня президент України Петро Порошенко доручив міністру закордонних справ Павлу Клімкіну повідомити владу РФ про неможливість проведення виборів до Держдуми Росії на території України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram