ГоловнаСвіт

"Брекзит" не варто вважати ознакою розпаду ЄС, - голова Мюнхенської конференції з безпеки

Ішингер визнав, що ЄС є певною мірою неефективною структурою і потребує постійного поліпшення.

"Брекзит" не варто вважати ознакою розпаду ЄС, - голова Мюнхенської конференції з безпеки
​Вольфганг Ишингер
Фото: gordonua.com

Рішення Великобританії вийти зі складу Євросоюзу не варто вважати ознакою розпаду ЄС.

Про це заявив голова Мюнхенської конференції з безпеки Вольфганг Ішингер на 13-й Щорічній зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії (YES).

"Один член ЄС вирішив піти, і ми бачимо наскільки непросто починати цей процес розлучення. Я вірю, що буде абсолютним перебільшенням говорити про розпад Європейського Союзу. Країни, починаючи з України, включаючи Німеччину і США - всі потерпають від певних проблем, але ми не говоримо про те, що Польща чи Німеччина розпадається", - сказав Ішингер.

Водночас він визнав, що Євросоюз є певною мірою неефективною структурою і потребує постійного поліпшення.

Крім того, пан Ішингер відзначив, що в потрібний момент країни ЄС не змогли самоорганізуватися і взяти на себе ініціативу вирішення глобальних проблем, зокрема питання біженців із Близького Сходу.

"Я особисто вважаю нещастям те, що ЄС не зміг розвинути упевненість у своїх силах і готовність діяти як основний гравець у світі. Біженці, які прийшли з Близького Сходу, не поїхали на Красну площу в Москву, не поїхали в Пенсильванію, вони всі поїхали в Європу. Мені здається, що ми не змогли самоорганізуватися, зібрати всіх основних гравців рік тому, коли все починало погіршуватися. Я, звичайно, аплодую і Лаврову, і Керрі за їхню роботу, але мені здається, ми повинні були взяти на себе ініціативу й очолити цей процес", - зазначив Ішингер.

У той самий час екс-президент Європейського парламенту (2002-2004) Пет Кокс додав, що не варто вдаватися до песимізму, а потрібно знайти мужність і вирішити свої внутрішні проблеми.

"Ми не повинні схилятися до песимізму просто тому, що багато проблем. Якщо песимізм нас охопить, то те, що могло розвинутися гіпотетично, може стати реальним", - підсумував Кокс.

Нагадаємо, що 23 червня у Великобританії пройшов референдум, результати якого показали, що більшість британців виступають за вихід із Євросоюзу (52% проти 48%). Після цього лідери Євросоюзу ухвалили спільну заяву, в якій закликали владу Великобританії якомога швидше почати реалізацію рішення про вихід з ЄС.

Згідно зі статтею 50 Лісабонської угоди про Євросоюз, Великобританія повинна направити формальне звернення в ЄС, після чого почнуться переговори про розрив. Вони не можуть тривати понад два роки.

11 вересня Данія закликала покарати Великобританію за "Брекзит".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram