ГоловнаСвіт

Зростання популярності екстремістів і радикалів на національному рівні загрожує єдності ЄС, - Баррозу

На думку Баррозу, BREXIT став наслідком популяризації ідей ізоляції.

Зростання популярності екстремістів і радикалів на національному рівні загрожує єдності ЄС, - Баррозу
Баррозу
Фото: ImageLink Photography / Dennis Kan

Помірним політичним силам Європи необхідно повертати лідерство на національному рівні для збереження цілісності і подальшого розвитку Євросоюзу.

Про це заявив президент Європейської комісії (2004-2014) Жозе Мануель Баррозу на 13-й щорічній зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії (YES).

"Ініціативу в Європі перехоплюють екстремісти, популісти, праві, націоналісти, часом буває і лівий популізм. Соціалісти, соціал-демократи, Народна партія, політики правого центру - втратили ініціативу. Мені здається, що ліві та помірні ліві не могли поєднати економічні та соціальні проблеми, правоцентристи - не мали відповідей на питання ідентичності, і тому вони втратили позиції", - сказав він.

На думку Баррозу, BREXIT був викликаний саме розкручуванням спіралі неприйняття стосовно іноземців, популяризацією ідей ізоляції.

Нагадаємо, 23 червня у Великобританії пройшов референдум, результати якого показали, що більшість британців виступають за вихід з Євросоюзу (52% проти 48%). Після цього лідери Євросоюзу прийняли спільну заяву, в якій закликали владу Великобританії якнайшвидше почати реалізацію рішення про вихід з ЄС.

Згідно зі статтею 50 Лісабонської угоди про Євросоюз, Великобританія повинна надіслати формальне звернення в ЄС, після чого почнуться переговори про розрив. Вони не можуть тривати більше, ніж два роки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram