ГоловнаСвіт

Українці назвали головні пріоритети в зовнішній політиці країни

Лише 0,2% українців вважають, що пріоритети зовнішньої політики не вимагають ніяких змін.

Українці назвали головні пріоритети в зовнішній політиці країни
Фото: Depositphotos\julia_berezovska

Українці назвали головні, на їхню думку, пріоритети в зовнішній політиці України.

Про відповідні пріоритети розповіла директор Інституту світової політики Олена Гетьманчук під час презентації результатів соціологічного опитування "Якою має бути зовнішня політика України?".

"Головний пріоритет, на думку українців, пошук ринку збуту для українських виробників, так звана економізація зовнішньої політики. Другий пріоритет - це інтеграція в Євросоюз. Тут є дещо парадоксальний момент. Очевидно, багато українців не сприймають інтеграцію в ЄС як пошук ринку збуту", - розповіла вона.

Опитування показало, що третім найважливішим пріоритетом для українців є інтеграція в НАТО (27,9%).

"Цікаво, що інтеграцію в ЄС і НАТО підтримують переважно чоловіки. Також люди середнього віку (від 40 до 55 років) більше підтримують інтеграцію в НАТО, ніж молодь", - зазначила Гетьманчук.

"Далі йде важливий пункт: посилення співпраці з сусідами України для протистояння російській агресії", - зазначила Гетьманчук. За її словами, за те, що Україна повинна бути нейтральною виступають 24,7% громадян нашої країни. Ще 21% українців хоче підвищення професіоналізму українських дипломатів.

Ще 21% респондентів назвав одним із головних пріоритетів багатовекторність України. Близько 20% українців вважають, що наша країна повинна стати регіональним лідером у Східній Європі.

Повернення до попереднього рівня співпраці з Росією, навіть ціною національних інтересів України, підтримують 10%. Ще 8% вважають, що Україна повинна стати мостом для діалогу Заходу і Росії.

Лише 2% українців вважають, що Україна повинна оголосити війну Росії.

"Лише 0,2% українців вважають, що пріоритети зовнішньої політики не вимагають ніяких змін. Тобто є розуміння в суспільстві, що пріоритети повинні змінюватися", - резюмувала Гетьманчук.

Як повідомляли раніше, соціологічне опитування "Якою має бути зовнішня політика України?" показало, що українцям найбільше подобається зовнішньополітична модель Швейцарії, Польщі та Німеччини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram