ГоловнаСвіт

Українці розповіли про свої уподобання у зовнішній політиці

Українці хочуть економічного відновлення, а також посилення обороноздатності країни.

Українці розповіли про свої уподобання у зовнішній політиці
Фото: Depositphotos\myronstandret

Українцям найбільше подобається зовнішньополітична модель Швейцарії, Польщі та Німеччини.

Про це повідомив заступник директора Інституту світової політики Сергій Солодкий під час презентації результатів соціологічного опитування "Якою має бути зовнішня політика України?".

"Перша трійка зовнішньополітичних симпатій українців - Швейцарія (12,2%), Польща (11,2%) і Німеччина (11,2%)", - сказав він.

За його словами, серед лідерів зовнішньополітичних симпатій українців перебувають також США (8%), Білорусь, Ізраїль, Великобританія і Канада. Ця "вісімка" лідерів набрала приблизно однакову підтримку - плюс-мінус 2-3%, але в середньому близько 10%.

Зовнішньополітична модель решти країн менш популярна серед українців. Так, зовнішня політика Грузії знайшла підтримку у 3,1%, РФ - 3%.

Інші країни - Франція і Китай - отримали менш ніж 1%, зовнішньополітичній моделі Туреччини симпатизує тільки 0,2% українців.

"Що дають такі результати аналітикам? Передусім показують спрямованість симпатій громадян на економізацію і економічне відновлення країни (цим пояснюється наявність серед лідерів симпатій таких сильних економік, як Швейцарія, або відновлених економік - Польща). Інший тренд - посилення обороноздатності України. Саме тому українці вибирали Ізраїль, Грузію, Великобританію і США", - сказав Солодкий.

"Що стосується регіональних зрізів, то Росія набрала лише на сході 5%, в інших регіонах - 1%. Швейцарія популярна на півдні та в північних областях України. Польща - в Києві та на заході, а також у південних областях України. Німецька зовнішньополітична модель популярна в центральній Україні і, як не дивно, на сході, - 10%", - додав він.

Нагадаємо, наприкінці серпня було опубліковано опитування, яке показало, що дві третини українців хотіли би виїхати за кордон.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram