ГоловнаСвіт

Мінфін Росії пропонує скоротити фінансування пропагандистських ЗМІ

Зрештою, це може призвести до закриття деяких ЗМІ, скаржаться учасники ринку.

Мінфін Росії пропонує скоротити фінансування пропагандистських ЗМІ

У Росії вкотре заплановано скоротити фінансування державних ЗМІ.

Це випливає з методичних вказівок визначення бюджетних асигнувань на 2017-2019 рр., опублікованих на сайті Мінфіну, пише видання "Ведомости".

Документ містить, зокрема, рекомендації для Росдруку. Цьому відомству запропоновано скоротити субсидії двом найбільшим державним інформаційним агентствам - ФДУП «МИА «Россия сегодня» і ФДУП «ИТАР-ТАСС». На скільки буде скорочено бюджет, у рекомендаціях не вказано. Там лише сказано, що його повинні зменшити «в обсязі необґрунтованих і дублювальних витрат агентств».

З 2016 року МІА «Россия сегодня» отримало від держави 6,75 млрд руб., ТАРС - 1,81 млрд руб.

Також Мінфін пропонує скоротити субсидії телеканалам, які йдуть на оплату мовлення аналогового телебачення в містах із населенням до 100 тис. осіб. Щоправда, обмовляється міністерство, це торкнеться лише тих міст, де вже повноцінно працює цифрове телебачення, - там, де охоплення телеканалів з першого мультиплексу становить не менш ніж 98%.

Скорочення субсидій торкнеться і телеканалів останкінського телецентру. Мінфін пропонує виділити субсидії ВДТРК, RT (колишня Russia Today), ФДУП «ТТЦ Останкино» і «Общественному телевидению России» «тільки в тому обсязі, який не перевищить витрат на соціально значимий програмний продукт». Що мають на увазі і на скільки можуть схуднути бюджети каналів, міністерство не пояснює.

Бюджет ВДТРК у 2016 р. становив 24,99 млрд руб., RT - 19 млрд руб., РТРМ - 7,8 млрд руб., «Общественного телевидения России» - 1,43 млрд руб., ТТЦ «Останкино» - 1 млрд руб.

З паперових ЗМІ скорочення бюджетів торкнеться «Российской газеты». Держава зменшить субсидії цього видання на розповсюдження тиражу для пільгових категорій громадян. З 2016 року на ці цілі передбачено понад 1,49 млрд руб., йдеться в документі. Даних про повний бюджет «Российской газеты» в офіційних документах уряду «Ведомости» не виявили.

Держава вже кілька років поспіль скорочує витрати на ЗМІ. Так, у 2015 році у зв'язку з секвестром федерального бюджету дотації газетам, агентствам і телеканалам планували зменшити на 10%. У результаті скорочення виявилося навіть більшим. Усього у 2015 р. на підтримку ЗМІ було виділено 94,6 млрд руб., тобто на 14,3% менше, ніж рік перед тим.

Минулого року преса постраждала не тільки від скорочення державних субсидій, а й через девальвацію рубля. Особливо гостро ця проблема торкнулася ЗМІ з високим рівнем витрат у валюті - телеканалу RT і агентства ІТАР-ТАРС, які працюють за кордоном. У лютому 2015 р. ТАРС оголосив про скорочення 25% співробітників і про серйозне скорочення заробітної плати для решти. Гендиректор ТАРС Сергій Михайлов пояснював це економічною кризою. «Ми очікуємо серйозної кризи і заздалегідь затягуємо паски», - говорив він.

Держава методично урізує фінансування державних ЗМІ, нарікає співробітник великого інформаційного агентства. Компаніям щорічно доводиться пояснювати чиновникам, що це, врешті, може призвести до закриття деяких ЗМІ, говорить він.

Представники ВДТРК, ТАРС, МІА «Россия сегодня», RT, Росдруку від коментарів відмовилися.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram