ГоловнаСвіт

Україна розглядає варіант виходу з ПАРЄ, якщо туди повернуть Росію, - дипломат

Оскільки Росія як країна-агресор не виконала жодного пункту резолюції ПАРЄ.

Україна розглядає варіант виходу з ПАРЄ, якщо туди повернуть Росію, - дипломат
Фото: www.basilica.ro

Українська делегація в ПАРЄ розглядає варіант припинення діяльності в цій організації, якщо в ПАРЄ повернуть Росію без виконання нею своїх зобов'язань.

Про це посол України при Раді Європи Дмитро Кулеба написав на своїй сторінці у Фейсбуці.

"Рішення про припинення участі України в ПАРЄ ухвалюватиме виключно наша парламентська делегація. Наскільки мені відомо, делегація цей варіант розглядає серйозно", - сказав Кулеба.

Він підкреслив, що Росія не виконала жодного з пунктів резолюції ПАРЄ (короткий перелік на картинці). "Втім, впливова група членів Асамблеї готова заплющити на це очі. Єдиний аргумент прихильників повернення: нам потрібен діалог з Росією. Докладного пояснення цього аргументу чи інших аргументів я особисто не чув. Узагалі", - написав Кулеба.

Стан виконання Росією резолюції Ради Європи
Стан виконання Росією резолюції Ради Європи

"Якщо росіяни повернуться, а українці вийдуть, то складеться абсурдна ситуація, коли агресор, наплювавши на Раду Європи, буде в Асамблеї, а жертва агресії, яка активно впроваджує стандарти Ради Європи, буде поза нею. Платити за цей абсурд будуть у кінцевому підсумку навіть не адвокати повернення, а вся ПАРЄ як міжнародний інститут", - додав він.

При цьому посол підкреслив, що припинення участі в ПАРЄ не означає припинення участі в Раді Європи.

Як повідомляли, російська делегація була позбавлена права голосу і вилучена з керівних органів ПАРЄ у квітні 2014 року, після того як Росія анексувала український Крим.

У січні РФ відмовилася від участі в зимовій сесії ПАРЄ, після чого

її повноваження анулювали на весь 2016 рік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram