ГоловнаСвіт

ФСБ намагається звинуватити у фінансуванні "тракторного маршу" на Кубані "українських націоналістів"

Крайнім хотіли зробити батальйон "Айдар".

ФСБ намагається звинуватити у фінансуванні "тракторного маршу" на Кубані "українських націоналістів"
Участники тракторного марша на Москву
Фото: twitter Василия Мельниченко

Спецслужби Росії намагаються пов'язати організацію акції незгодних фермерів в Краснодарському краї (РФ) "тракторний марш" з українським батальйоном "Айдар".

Про це написала оглядач газети "Московский Комсомолец" Олена Меркачова на своїй сторінці у Фейсбуці зі слухань у представництві Уповноваженого з прав людини в Російській Федерації.

"Фермер Олексій Волченко, один з організаторів тракторного маршу. Зараз розповідає, як майор ФСБ (Управління в Кавказькому районі) Нікітін вимагав від нього написати, що марш був профінансований українським бойовим підрозділом "Айдар", - повідомила журналіст, додавши до свого повідомлення фото активіста.

Фермер Олексій Волченко розповідає про тиск ФСБ
Фермер Олексій Волченко розповідає про тиск ФСБ

Крім того, співробітник ФСБ вимагав від Волченка зізнатися, що фермери самі спровокували поліцейських, щоб ті їх побили. "Москалькова мимоволі вигукнула, що цього не може бути. Так, вірити в таке не хочеться. Але Волченко не схожий на казкаря, відсидів 10 діб арешту за цей злощасний мітинг фермерів", - повідомила Меркачова.

Крім того, інформагентство Newsader цитує Волченка: "У ФСБ говорили, що я зрадник Батьківщини, що на тракторний пробіг нам давали гроші українські націоналісти, що ми нібито отримуємо від України якісь гроші". Він зазначив, що насправді самі фермери зібрали ті мізерні кошти, які були витрачені на проведення заходу.

Як повідомлялося, "Марш трактористів" – акція протесту кубанських фермерів, які протестують проти незаконного відбирання земель дрібних фермерів великими агрохолдингами, що діють у змові з судовою владою, яка легалізує ці захоплення своїми беззаконними рішеннями. Селяни направили свої скарги в Москву, але федеральні органи влади не відреагували на їхні заяви: їхні звернення, тричі за місяць надіслані у Москву, залишилися без відповіді. У той же час на краснодарців посилюється тиск, який чинять співробітники місцевих силових та інших держструктур.

Напередодні "тракторної" акції протесту відбулася перша хвиля насильства з боку правоохоронних органів. За словами одного з її організаторів фермера Олексія Волченка, силовики особисто з'явилися у "бунтівні" господарства і пригрозили власникам адміністративними та кримінальними покараннями. Так, фермер Олег Петров розповів, що майже 20 служб, включаючи поліцію, ФСБ, Россільгоспнагляд і ветеринарних фахівців, з'явилися в його станицю. "Співробітники ФСБ шукали іноземних громадян: заходили в зерносховище", — повідомив він, нарікаючи на "рейдерські захоплення земель".

Наступний епізод протистояння стався під час протестного заїзду 21 серпня, який провели кубанські трактористи та далекобійники, що до них приєдналися, які виступають у свою чергу проти системи грошових зборів з вантажівок під назвою "Платон". Проїхавши кілька сотень кілометрів шляху, учасники ходи зіткнулися з поліцейськими, яких було близько п'яти сотень. Силовики оточили їхні машини. Деякі учасники були зняті з маршруту і незабаром були засуджені до адміністративних арештів в суді Воронежа. Аналогічна доля наступного дня чекала тих, кому вдалося вирватися в Ростовську область.

Зі свого боку Волченко вже пригрозив, що "Марш трактористів" розгорнеться по всій Росії у випадку невиконання вимог кубанських фермерів. Він вказує, що його рух починає отримувати підтримку серед колег з інших регіонів, оскільки аналогічна ситуація із засиллям агрохолдингів складається по всій Росії. За його даними, 30 тракторів у Воронезькій області і ще 50 в Рязанській готові приєднатися до маршу на Москву.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram