ГоловнаСвіт

ФБР оприлюднило документи в справі про листування Клінтон

Бюро не змогло встановити, чи були спроби втручання або незаконного доступу до секретних документів.

ФБР оприлюднило документи в справі про листування Клінтон
Фото: EPA/UPG

Федеральне бюро розслідувань у п'ятницю, 2 вересня, опублікувало зведення допитів кандидата на пост президента США Гілларі Клінтон і її екс-підлеглих у Держдепартаменті США у справі про електронне листування і секретні документи, повідомляє DW.

З оприлюднених на сайті ФБР документів випливає, що Гілларі Клінтон під час перебування на посаді держсекретаря покладалася на розсудливість підлеглих у питанні безпеки електронного листування, зокрема через приватний поштовий сервер.

ФБР опублікувало зведення допитів Клінтон і її помічників на тлі значної уваги громадськості до скандалу, який є одним із приводів для критики кандидата.

"Вона не мала підстав не довіряти людям, які працювали на неї "на передовій", - вказало ФБР щодо одного з листів. Раніше директор Бюро Джеймс Комі заявляв, що Клінтон і її підлеглі були "вкрай безвідповідальними" щодо електронного листування.

Втім, слідчі ФБР і криміналістична експертиза не знайшли доказів того, що електронна пошта держсекретаря або її мобільні пристрої були зламані цифровим шляхом. Однак точно сказати, чи були спроби втручання або незаконного доступу до секретних документів, Бюро не змогло. В документах вказано, що "ворожі іноземні агенти" зламали пошту адресатів Клінтон і змогли прочитати листи від неї або їй.

Штаб суперника Клінтон Дональда Трампа вже заявив, що її "нечесні спроби уникнути відповідальності свідчать, що їй не можна довіряти президентство", цитує агентство АР.

Нагадаємо, в березні 2015 року стало відомо, що Клінтон, яка займала пост держсекретаря з 2009 по 2013 рік, відправляла робочі листи з особистої електронної пошти, а не з урядової. Сама Клінтон стверджує, що в особистому листуванні не передавала секретної інформації. ФБР не знайшло в її діях ознак злочину. За словами директора ФБР Джеймса Комі, розслідування показало, що в справі про листування мало місце вкрай недбале поводження з закритою службовою інформацією з боку Клінтон і її помічників.

7 липня повідомлялося, що в Генпрокуратурі США за рекомендацією ФБР вирішили не заводити щодо Клінтон кримінальну справу. Однак вже 8 липня стало відомо, що Держдеп відновить розслідування справи про особисте листування Клінтон.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram