ГоловнаСвіт

У Нідерландах оприлюднено нові документи про причини катастрофи МН17

Уряд Голландії побоюється, що публікація звіту про катастрофу МН17 може стати загрозою держбезпеці.

У Нідерландах оприлюднено нові документи про причини катастрофи МН17
Обломки МН17
Фото: ЕРА/UPG

Міністерство безпеки і юстиції Нідерландів опублікувало частину засекречених документів з приводу катастрофи малайзійського "Боїнга-777" рейсу МН17 над Донбасом.

Як повідомляє

NLTimes, це сталося після того, як три нідерландські ЗМІ: NOS, RTL Nieuws і Volkskrant - звернулися до суду і домоглися від відомства публікації цих документів. Відповідні документи опубліковано на сайті RTL Nieuws.

Як випливає з нових документів, голландський уряд практично відразу з'ясував, що у катастрофі Boeing винуваті проросійські бойовики.

Оприлюднені документи національного координатора боротьби з тероризмом і безпеки було складено незабаром після катастрофи. Вони містили факти події, вказівку на винуватців і аналіз проблем, з якими може зіткнутися Голландія.

"З огляду на обставини катастрофи, ймовірність уцілілих дорівнює нулю... З огляду на період відпусток, цілком імовірно, що на борту було багато дітей", - йдеться в документах.

Окрім того, автори доповіді були стурбовані можливістю заворушень, спричинених емоційним шоком від катастрофи. "Ця подія спровокує масу емоцій, з огляду на велику кількість голландських жертв... Якщо серед жертв були діти, це збільшить емоції... Якщо є ознаки того, що літак був збитий, це викличе додатковий шок, особливо якщо це було зроблено навмисно", - зробили висновок експерти. Нагадаємо, що 196 із 298 жертв були голландцями.

Уряду рекомендували заплющити очі на опитування громадської думки, ЗМІ та коментарі в соціальних мережах.

З документів також випливає, що уряд Нідерландів хотів, щоб суд над винуватцями аварії відбувся в Голландії.

"Звинувачення в Нідерландах бажане", - наголошено у звіті.

Документи також свідчать, що уряд Нідерландів усвідомлював й інші наслідки катастрофи.

"Нідерланди ризикують стати пішаком у пропагандистській війні", - наголошено в документах.

Повний звіт про перебіг розслідування і досі залишається закритим. Уряд Нідерландів стверджує, що така публікація може стати загрозою державній безпеці.

Як повідомляли раніше, Нідерланди 28 вересня оприлюднять висновки слідства про катастрофу Boeing.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram