ГоловнаСвіт

Позови Коломойського до Росії в арбітражі Гааги дійшли до етапу слухань

За "націоналізований" Росією термінал аеропорту "Бельбек" бізнесмен вимагає компенсацію в 15 млн доларів.

Позови Коломойського до Росії в арбітражі Гааги дійшли до етапу слухань
Фото: Макс Левин

Позови бізнесмена Ігоря Коломойського, "ПриватБанку ", ТОВ "Аеропорт "Бельбек", "Укрнафти" і ТОВ "Стабіл" до Російської Федерації, подані в міжнародний арбітраж у Гаазі, дійшли до етапу слухань з питань юрисдикції.

Про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на прес-службу суду.

"Слухання з питань юрисдикції за позовами "Укрнафти" і ТОВ "Стабіл" відбулися 11 липня, за позовами Ігоря Коломойського, "ПриватБанку" та ТОВ "Аеропорт "Бельбек" - 12-14 липня. У підсумку, за першими двома слуханнями арбітри попросили сторони надати додаткові матеріали до 26 серпня, за іншими позовами - на 14-жовтня 2016 року", - йдеться в повідомленні.

У всіх чотирьох позовах судді дозволили Україні надати матеріали як стороні, що не бере участі в суперечці, проте відмовили в проханні про подальшу присутність і усний виступ на слуханні. Росія відмовляється брати участь у розгляді всіх справ.

Коломойський заявляв про наявність у нього контракту на управління пасажирським терміналом аеропорту "Бельбек" у Севастополі до 2020 року. Після анексії Криму Росія "націоналізувала" цей аеропорт. Коломойський вимагає від Росії компенсацію в розмірі 15 млн доларів.

"ПриватБанк", що входить до групи "Приват" Ігоря Коломойського, подав позов до Росії через втрату після анексії Криму банківського бізнесу на території півострова. "Укрнафта", "Стабіл" і ще 10 інших позивачів звинувачують Росію в експропріації їх інвестицій в автозаправні комплекси в Криму.

У Гаазькому арбітражі також розпочато розгляд ініційованої в червні 2015 року справи, в рамках якої ТОВ "Еверест", голова правління "ПриватБанку" Олександр Дубілет і ще 17 інших компаній заявили про порушення Росією зобов'язань, що перешкоджало позивачам в їх інвестиціях у розташовані в Криму об'єкти нерухомості і в кінцевому підсумку призвело до експропріації цих інвестицій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram