ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Організатора "тракторного маршу" на Москву запідозрили в екстремізмі

Справу стосовно організатора акції пов'язують зі спробою припинити протест фермерів.

Організатора "тракторного маршу" на Москву запідозрили в екстремізмі
Участники тракторного марша на Москву
Фото: twitter Василия Мельниченко

Організатора "тракторного маршу" фермерів з Краснодарського краю Олексія Волченка запідозрили в екстремізмі.

Про це "Дождю" розповів голова Об'єднання перевізників Андрій Бажутін.

Волченко брав участь у пробігу. Фермери збиралися приїхати в Москву, але в Ростовській області їм довелося повернутися додому. Волченка оштрафували на 10 тис. рублів.

"Вчора я з ним розмовляв удень, все у нього було в порядку і нічого подібного не говорив. А сьогодні вранці стали дзвонити фермери і говорити, що Олексія забрали й інкримінують йому екстремізм", - розповів Бажутін. На його думку, справа пов'язана зі спробою припинити протест фермерів.

"Олексій Волченко був одним з організаторів автопробігу. І співробітники поліції чітко розуміють, що багато фермерів не підковані юридично абсолютно. Вони законослухняні люди. Ситуація показала, що, коли в Ростовській області лідери були ізольовані, співробітникам поліції вдалося натиснути на людей і просто видавити їх зі стоянки в Ростовській області і відправити в Краснодарський край", - розповів Бажутін.

Також він розповів, що напередодні люди, що представилися співробітниками правоохоронних органів, прийшли додому до представника Об'єднання перевізників Надії Куражковської з Вологодської області. У квартирі були її діти.

"Почали розповідати про те, що Надія затримана в Ростовській області, що її заарештували за проведення мітингу, що, якщо вони подзвонять матері і попросять повернутися додому, Надію відпустять. Відповідно діти перелякалися, зателефонували матері. На нині вже є заява, працює дільничний і з'ясовує, що це були за співробітники поліції", - розповів Бажутін.

Представники Об'єднання перевізників зараз перебувають у Ростові-на-Дону і займаються вирішенням юридичних проблем. Двоє фермерів і представник Об'єднання затримані за участь у несанкціонованому мітингу.

Минулого тижня фермери з Краснодарського краю вирушили в "тракторний марш" на Москву. Вони планували зустрітися з представниками влади, щоб розповісти про корупцію і рейдерські захоплення у регіоні. До них також приєдналися перевізники і далекобійники, які виступають проти плати за проїзд для вантажних автомобілів масою понад 12 тонн. Акція була узгоджена з ДІБДД.

Незабаром після початку пробігу активістів затримали співробітники ОМОН. Кілька людей звинуватили в участі в неузгодженій акції. П'ятеро активістів були оштрафовані на 10 тис. рублів, ще декількох заарештували на 10 діб.

Прокуратура Краснодарського краю почала перевірки законності та обґрунтованості рішень про перерозподіл землі після звернення фермерів.

Нагадаємо, що з кінця минулого року в Росії проходять масові протести далекобійників проти системи "Платон", яка забезпечує стягування плати за проїзд великовантажних автомобілів на федеральних трасах.

26 лютого Держдума РФ прийняла в третьому читанні законопроект, який прирівнює автопробіги до мітингів, а створення наметових містечок - до пікетування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram