ГоловнаСвіт

Байден назвав "Північний потік-2" поганою справою для Європи

Жодна країна не повинна використовувати енергетику як зброю.

Байден назвав "Північний потік-2" поганою справою для Європи
Фото: EPA/UPG

У Вашингтоні переконані, що будівництво російського проекту газопроводу "Північний потік-2" є поганою справою для Європи.

Про це віце-президент США Джо Байден заявив 25 серпня в Стокгольмі, повідомляє Радіо Свобода.

"Це дозволить Росії дестабілізувати Україну", - зазначив Байден, додавши, що Європі необхідно диверсифікувати джерела поставок газу.

"Жодна країна не повинна використовувати енергетику як зброю", - сказав Байден, апелюючи до Росії.

"Північний потік-2 "- проект магістрального газопроводу, по якому планується доставляти газ з Росії до Німеччини по дну Балтійського моря в обхід України. Будівництво двох ниток газопроводу планується завершити в 2019 році. Мажоритарним акціонером компанії, відповідальним за будівництво, є російський "Газпром".

ЄС і США наполягають, що будь-які нові інфраструктурні об'єкти в цій сфері, що стосуються Європейської співдружності, повинні повністю відповідати Третьому енергетичному пакету ЄС.

Росія раніше неодноразово заявляла про необхідність диверсифікації ризиків і ненадійності України як транзитера. Москва вже поставляє газ до Європи, переважно в Німеччину, в обхід України за допомогою першої нитки газопроводу "Північний потік", яка проходить по дну Балтійського моря.

Євросоюз заблокував будівництво газопроводу "Південний потік", який повинен проходити по дну Чорного моря.

Нагадаємо, в червні "Нафтогаз України" заявив, що транзит газу через Україну буде в 3-4 рази дешевшим, ніж через газопровід "Північний потік-2", який планує побудувати Росія.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram