ГоловнаСвіт

Норвегія побудує паркан на кордоні з Росією

Влада Норвегії побоюється напливу мігрантів, що біжать до Скандинавії через Росію.

Норвегія побудує паркан на кордоні з Росією

Норвегія побудує сталевий паркан на арктичному прикордонному пункті через великий наплив мігрантів, що біжать до Скандинавії через Росію.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Наміри Осло викликали протест груп борців за права біженців і породили очікування гнівної реакції Кремля.

Уряд Норвегії заявляє, що нові ворота і паркан довжиною 200 метрів і 3,5 метри у висоту необхідні для зміцнення безпеки на північному аванпості шенгенської зони.

Як зазначає агентство, скандинавські країни вже не одне десятиліття вважаються надійним притулком для біженців. Однак зведення паркану саме в тому місці, де в минулому році 5500 мігрантів, переважно зі Сирії, перетнули норвезький кордон, говорить про серйозну зміну ставлення суспільства до біженців.

Групи біженців і деякі опозиційні політики стверджують, що паркан буде обмежувати потоки людей, що біжать від переслідувань, а також стане недружнім відлунням холодної війни.

Загородження передбачається побудувати в найближчі тижні, до зимових холодів, щоб ускладнити проникнення в Норвегію через ліс.

Заступник міністра юстиції Норвегії Ове Ванебо в інтерв'ю Рейтер виступив на користь зведення огорожі, назвавши це "відповідальним" рішенням.

Через наплив мігрантів у минулому році Москва і Осло посилили контроль за Північним морським шляхом, який деякі біженці вважають менш ризикованим, ніж перетин Середземного моря на човні.

Згідно з даними норвезького Управління імміграції, в 2016 році ніхто не намагався отримати притулок, проникнувши в Норвегію через північний кордон.

"Я не бачу необхідності в паркані. Сьогодні в Європі стало занадто багато парканів", - сказав Рейтер Руне Рафельсен, мер регіону Сер-Верангер, де розташована межа з Росією. Він нагадав, як член ЄС Угорщина обнесла паркан на кордоні колючим дротом.

Торік кордон перетнули близько 250 тис. чоловік - менше, ніж у попередні роки, проте значно більше, ніж щорічні 5000 за часів "холодної війни".

Нагадаємо, раніше в серпні МЗС Норвегії заявляло, що Росія несе відповідальність за недопущення ескалації в Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram