ГоловнаСвіт

США заявили про небезпечне зближення іранських катерів з американським есмінцем

Іранські судна проігнорували спроби американців вийти на зв'язок і сигнальні ракети.

США заявили про небезпечне зближення іранських катерів з американським есмінцем
Фото: alternativechannel.org

Чотири військові катери іранського Корпусу вартових Ісламської революції "переслідували" американський есмінець недалеко від Ормузької протоки.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на джерело в оборонних колах США.

Інцидент стався у вівторок, 23 серпня: два іранські судна наблизилися на відстань близько 275 метрів до есмінця USS Nitze. Співрозмовник агентства назвав цей маневр "небезпечним і непрофесійним".

За словами чиновника, який говорив на умовах анонімності, іранські судна "створили небезпечну ситуацію, яка могла призвести до ескалації". Він також зазначив, що американський есмінець 12 разів намагався вийти на зв'язок з іранськими суднами, але не отримав відповіді. Крім того, в бік двох іранських суден зробили 10 пострілів сигнальними ракетами.

Урешті-решт, есмінцю USS Nitze довелося змінити курс, щоб дистанціюватися від іранських суден. За словами співробітника Міноборони США, цей інцидент міг призвести до дипломатичних протестів, але США не підтримують дипломатичні відносини з Іраном.

Корпус вартових Ісламської революції - елітна іранська військово-політична формація, створена 1979 року з воєнізованих загонів ісламських революційних комітетів, прихильників лідера іранських шиїтів великого аятолли Хомейні. Брала активну участь в ірано-іракській війні, а також у створенні організації "Хезболла". Офіційно є частиною збройних сил Ірану.

Нагадаємо, в липні США заявили про небезпечні маневри російського корабля в Середземному морі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram