ГоловнаСвіт

Іран представив зенітно-ракетний комплекс власного виробництва

Bawar-373 є аналогом російського ЗРК С-300.

Іран представив зенітно-ракетний комплекс власного виробництва
ЗРК С-300
Фото: http://topwar.ru

Іран у неділю, 21 серпня, продемонстрував власний зенітний ракетний комплекс (ЗРК), який отримав назву Bawar-373. На церемонії запуску були президент країни Хасан Рухані і міністр оборони Хосейн Дехган, передає Німецька хвиля.

За повідомленням місцевих ЗМІ, Bawar-373 є аналогом російського ЗРК С-300, який випускають у різних варіаціях.

2007 року Тегеран і Москва підписали договір на постачання С-300. Сума угоди могла скласти 740 мільйонів доларів, проте постачання скасували через конфлікт навколо іранської ядерної програми. У зв'язку із цим Іран почав роботи зі створення свого ЗРК. Після врегулювання ядерного спору Москва почала постачання С-300. До кінця 2016 року очікується повне виконання договору.

Тегеран стверджує, що його військова програма, включаючи ракети середньої дальності, націлена виключно на захист країни. Міністр оборони Дехган заявив, що комплекси С-300 повинні допомогти Ірану в боротьбі з терористичним угрупованням "Ісламська держава". Також голова оборонного відомства вважає, що російські ЗРК можуть послужити безпеці всіх країн у регіоні.

Хасан Рухані при цьому заявив, що порівняно з 2015 роком Іран подвоїв свій військовий бюджет.

Напередодні повідомляли, що Іран дозволив Росії використати свою авіабазу в Хамадані для завдавання авіаударів по території Сирії без обмежень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram