ГоловнаСвіт

Домени .RU і .РФ вирішили перевести під контроль держави

За непідтвердженими даними, влада РФ робить усе можливе для створення автономної системи російського інтернету.

Домени .RU і .РФ вирішили перевести під контроль держави
Фото: digit.ru

Координаційний центр (КЦ) національного домену, що управляє доменами .RU і .РФ, може перейти під контроль держструктур.

Про це повідомляє "Коммерсантъ".

Як стало відомо газеті, його технічні функції і фінансові потоки планують передати "Ростелекому", НДІ "Схід", "Діпрозв'язку" або НДІ радіо, а у КЦ, по суті, залишаться лише представницькі функції.

Реформу КЦ обговорювали наприкінці липня на нараді в Мінкомзв'язку, повідомили "Комерсанту" декілька джерел, знайомих з його підсумками. На нараді були присутні, зокрема, представники ФСБ, Мінфіну, Федеральної податкової служби, Роскомнагляду. КЦ пропонують "фактично ліквідувати" на користь конструкції, формульованій у так званому законопроекті про автономну систему російського інтернету, стверджує джерело газети, знайоме з планами щодо реформи КЦ. Документ, зокрема, визначає елементи критичної інфраструктури, як-от: точки обміну трафіком і мережі зв'язку.

За словами джерела газети, є чотири основні претенденти на те, щоб отримати повноваження КЦ: "Ростелеком", НДІ "Схід", "Діпрозв'язок" і НДІ радіо. Обговорення як такого не було, фактично всіх учасників поставили перед фактом, додає інший співрозмовник "Комерсанта".

Якщо цей сценарій буде реалізовано, необхідність у КЦ в тому вигляді, в якому він працював усі ці роки, відпаде, і він стане просто формальною оболонкою, стверджує джерело, знайоме з підсумками наради. Водночас це дозволить уникнути переделегування повноважень КЦ, додає він. Зараз діє угода між Мінкомзв'язку і КЦ на управління доменними зонами .RU і .РФ. А переделегування загрожує дестабілізацією доменної індустрії і, зокрема, проблемами з американською корпорацією ICANN, яка є адміністратором доменних імен глобального інтернету.

"Зміна юридичної структури КЦ не обговорюється", - заявили в середу в прес-службі Мінкомзв'язку, відмовившись від подальших коментарів. У "Діпрозв'язку" відмовилися від коментарів, в НДІ радіо, НДІ "Схід", "Ростелекомі" і Роскомнагляді на запит "Коммерсанта» не відповіли.

У листопаді 2015 року Мінкомзв'язок разом з Інститутом розвитку інтернету (ІРІ) увійшли до складу засновників КЦ. У документах, що регламентують керівництво структурою, позначено право вето міністерства як засновника, що представляє державу, заявили в прес-службі КЦ.

Як повідомляли в липні, Кремль планує до 2018-2020 року відключити російський сегмент інтернету від світового.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram