ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Росія домагається передвиборної стабільності рубля, спалюючи тіньові резерви

За червень-липень економіка Росії втратила приблизно на $1 млрд більше, ніж заробила.

Курс російського рубля зберігає стабільність завдяки притоку валюти від російських банків, які розпродують закордонні активи і виводять гроші із зарубіжних рахунків.

Про це йдеться в опублікованому у вівторок, 16 серпня, огляді Райффайзенбанку, повідомляє портал Finanz.ru.

Ця тенденція зберігається третій місяць поспіль: у липні російські банки вивели з коррахунків у банках-нерезидентах $6,1 млрд, у червні - $5,1 млрд, у травні - $3,8 млрд. Ліквідні активи в іноземних юрисдикціях можна вважати своєрідними "непублічними резервами" Росії, говорить аналітик Райффайзенбанку Денис Поривай.

За його підрахунками, від початку року обсяг таких тіньових резервів упав на 35% - з $47,1 до $30,5 млрд, причому майже всі втрати зафіксовано за останні три місяці, коли приплив валюти в Росію на поточний рахунок упав до нуля.

Виводити гроші банкам доводиться, щоб покрити потужний відтік грошей з корпоративних депозитів: у липні компанії забрали з рахунків $10,7 млрд - втричі більше, ніж у травні і червні, увосьмеро більше, ніж у квітні.

Зазначають, що взяти ці гроші на ринку складно: баланс валютних потоків у країну і з неї вперше з 2014 року став негативним - за червень-липень економіка Росії втратила приблизно на $1 млрд більше, ніж заробила.

"Зі статистики видно, що низьке сальдо рахунку поточних операцій компенсується припливом капіталу з боку локальних банків, які вилучають валюту з рахунків за кордоном", - пояснює Поривай.

У результаті рубль перебуває, за його словами, вище від необхідного рівня.

"У цілому курс, за якого відбувається скорочення ліквідних активів резидентів в іноземній юрисдикції, не можна вважати рівноважним", - упевнений Поривай. За його прогнозом, рубль повинен ослабнути наприкінці серпня і у вересні, щоб нівелювати утворений дисбаланс.

Рубль, як олов'яний солдатик, демонструє дива стійкості: нафта за два місяці встигла впасти на 20%, підрости на 13%, курс долара тим часом практично не змінився, нагадує голова аналітичного відділу Gran Capital Сергій Козловський.

За його словами, перед фінансовою владою, у тому числі ЦБ, стоїть завдання утримувати рубль близько до нинішніх рівнів до виборів у Держдуму у вересні.

"Завдання центробанку протягом цього виборчого циклу полягає в тому, щоб "пред'явити" президенту перемогу над інфляцією", - вважає Андреас Швабе, економіст Raiffeisen Bank International AG у Відні. За його словами, передвиборним періодом може пояснюватися і рішення ЦБ РФ відкласти зниження ставки.

Як повідомляли раніше в серпні, німецькі компанії зазнають валютних втрат на російському ринку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram