ГоловнаСвіт

США запідозрили Росію в порушенні резолюції Радбезу ООН

Представник держдепу назвав використання РФ військової бази в Ірані для завдання ударів по терористах у Сирії "гідним жалю".

США запідозрили Росію в порушенні резолюції Радбезу ООН
Фото: минобороны.рф

США перевіряють, чи були дії Росії, пов'язані з використанням іранської бази "Хамадан" для бойових вильотів, можливим порушенням резолюції Ради Безпеки ООН №2231 від 2015 року.

Про це заявив у вівторок на брифінгу представник держдепу США Марк Тонер, повідомляє Интерфакс.

За словами Тонера, якщо ці повідомлення правдиві, то це може бути порушенням резолюції Ради Безпеки ООН 2231, яка забороняє постачання, продаж або переміщення бойових літаків до Ірану за винятком випадків, коли це було заздалегідь схвалене Радою Безпеки ООН.

Представник держдепу заявив, що цю проблему необхідно обговорювати на рівні Радбезу ООН.

Він назвав прикрим використання російськими ВКС військової бази "Хамадан" в Ірані для нанесення ударів по терористах у Сирії.

"Я хотів би сказати, що це гідне жалю, але це не дивує і не є чимось несподіваним", - сказав Тонер, відповідаючи на запитання журналіста.

"Мабуть, вони (російська сторона, - ред.) якимось чином використовували іранські бази. Ми досі намагаємося зрозуміти, що саме вони там роблять", - зазначив американський дипломат, наголосивши, що більше інформації на цю тему має в своєму розпорядженні Пентагон.

Міноборони РФ у вівторок підтвердило розміщення в Ірані дальніх бомбардувальників Ту-22М3 і фронтових бомбардувальників Су-34. Також було опубліковано відео авіаударів, яких завдавали в Сирії бомбардувальники Ту-22М3, що злетіли з іранської авіабази "Хамадан". Атаки зазнали об'єкти терористичних угруповань "Ісламська держава" (ІДІЛ) і "Фронту ан-Нусра" в провінціях Алеппо, Дейр-ез-Зор і Ідліб.

У ніч на 16 серпня в мережі з'явилися фотографії російських бомбардувальників Ту-22М3 на 3-й тактичній авіабазі ВПС Ірану під Хамаданом. Серед сфотографованих машин також було помічено військово-транспортний літак Іл-76.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram