ГоловнаСвіт

Росія може почати кампанію дискредитації Німеччини 2017 року, - німецькі аналітики

Російські ЗМІ посилюють проросійську пропаганду в Європі.

Росія може почати кампанію дискредитації Німеччини 2017 року, - німецькі аналітики
Путин и Меркель
Фото: EPA/UPG

Росія може почати "багатогранну кампанію дискредитації Німеччини" 2017 року.

Про це йдеться в доповіді, підготовленій Німецьким інститутом міжнародної політики і безпеки, який з 1962 року консультує німецький Бундестаг і федеральний уряд з усіх питань зовнішньої політики і політики безпеки, пише Zeit Online.

З неї випливає, що Москва може спробувати "просувати Німеччину в ролі ворога" в Євросоюзі.

Як зазначає Zeit Online, до кризи в Україні Берлін вважали партнером Москви, хоча "він міг бути і незручним партнером". "Але тепер цьому край", - наголошує видання, посилаючись на те, що канцлер Німеччини Ангела Меркель у ЄС є головним лобістом збереження антиросійських санкцій. Як один зі способів послабити позицію Меркель видання називає численні нападки на її політику щодо мігрантів.

У зв'язку із цим видання згадує про "пробний камінь" - січневий сюжет російських ЗМІ про "дівчинку Лізу" - 13-річну російськомовну дівчинку, нібито зґвалтовану в Берліні мігрантами з арабських країн.

Тоді голова МЗС РФ Сергій Лавров пов'язав інцидент з міграційною кризою. "Сподіваємося, що не буде випадків, як з нашою дівчинкою Лізою в Німеччині. Ми працюємо з адвокатом її сім'ї. Звісно, що дівчинка абсолютно недобровільно зникала на 30 годин. Розраховуємо, що проблеми з мігрантами не будуть політкоректно залаковані", - сказав тоді голова російської дипломатії.

Згодом цю справу розкрили. За даними влади, протягом 30 годин відсутності проти дівчинки не були здійснені "ні зґвалтування, ні взагалі будь-які сексуальні дії". У ніч свого зникнення 11 січня дівчинка ховалася від батьків вдома у свого друга. При цьому в прокуратурі триває слідство у справі про сексуальне насильство щодо дівчинки, скоєне до 11 січня. У цій справі проходять двоє чоловіків турецького походження. Проте справа "дівчинки Лізи" спровокувала кілька акцій з боку німців російського походження, які провели демонстрації перед канцелярією Меркель. Акції транслював російський пропагандистський канал RT German.

Zeit Online також нагадує, що навесні 2016 року, коли в Німеччині була в розпалі національна виборча кампанія, Кремль ініціював німецько-російський Мирний форум, під час якого стверджувалося, що потенційний президент США Гілларі Клінтон і канцлер Німеччини Ангела Меркель хочуть втягнути Європу у війну проти Росії. Тоді партія євроскептиків "Альтернатива для Німеччини", а також Ліва партія і навіть частина Соціал-демократичної партії Німеччини підтримали вимогу форуму покласти край "світовому пануванню США".

Видання також зазначає, що на цьому тлі в Саксонії і Тюрингії футболки з написом "Путін, допоможи нам!" продають як гарячі пиріжки, а політична партія російських німців, етнічних німецьких переселенців із колишнього Радянського Союзу щотижня проводить демонстрації перед канцелярією в Берліні.

Окрім того, як пише Zeit Online, минулого тижня 250 "посланців миру" вирушили з Берліна до Москви за підтримки RT і інших російських ЗМІ. Мета кампанії полягає в тому, щоб перепросити "від імені німецького народу за наших частково плачевно брехливих політиків і засоби масової інформації" та за "злочин виключення Росії з міжнародної політики", а також подякувати Росії за її "суттєвий внесок у врегулювання сирійського конфлікту".

Як нагадує Zeit Online, 2005 року президент РФ Володимир Путін, виступаючи перед Федеральними зборами в Москві, заявив: "Люди, які поділяють наші погляди, досить численні. І ми, звичайно ж, будемо йти своїм власним шляхом, щоб захистити наші погляди, і покладатися на людей, які поділяють ці погляди з нами, в Росії, у Франції і в усьому світі".

"З тих пір Росія наполегливо намагається, зокрема через міжнародну мережу засобів масової інформації агентство "Супутник", експортувати реакційний підтекст на Захід. Ідеологія зводиться ось до чого: "порядок" є найвищою суспільною метою держави. У соціальному контракті, який рекламує Путін, правителі і піддані згідні в тому, що свобода й інші громадянські свободи надаються тільки в тому обсязі, в якому вони не ставлять під загрозу статус-кво порядку і соціальної ієрархії. У часи тероризму, фінансових катастроф, дестабілізаційних військових інтервенцій і масової міграції ця ідеологія безпеки і порядку затребувана на Заході, значно більше затребувана, ніж комунізм, який раніше експортувала Росія", - резюмує видання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram