ГоловнаСвіт

Шведська міністр пішла у відставку через водіння після двох келихів вина

У її крові було 0,2 проміле алкоголю.

Шведська міністр пішла у відставку через водіння після двох келихів вина
Аида Хаджиалич
Фото: EPA/UPG

Шведська міністр освіти Аїда Хаджіаліч пішла у відставку після того, як поліція впіймала її за кермом з підвищеним вмістом алкоголю в крові, пише BBC із посиланням на місцеву газету Dagens Nyheter.

Її зупинили в четвер для перевірки на дорозі з Копенгагена, де вона відвідувала концерт, у Мальме, що на півдні Швеції. Вміст алкоголю в крові після випитих раніше двох келихів вина становив 0,2 проміле. Її розрахунок на те, що алкоголь "вивітриться", поки вона сяде за кермо, не виправдався.

Вона назвала подію "найбільшою помилкою в житті". Прем'єр-міністр Швеції Стефан Левен дав згоду на відставку Хаджіаліч і вже призначив виконувача обов'язків міністра.

Хаджіаліч - 29 років. Вона була наймолодшим членом кабінету в історії Швеції і першою мусульманкою в країні на такій посаді. Батьки привезли її у Швецію з Боснії у віці п'яти років.

Нагадаємо, що в Україні набув чинності новий закон про підвищення штрафів за водіння п'яним.

За водіння в стані алкогольного, наркотичного або іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують уважність і швидкість реакції, передбачено штраф від 600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (близько 10 200 гривень) і позбавлення права керувати транспортними засобами на рік.

Раніше за водіння в нетверезому вигляді було передбачено штраф 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3 400 гривень) і позбавлення права водіння на термін від 1 до 2 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram