ГоловнаСвіт

Звільнення сина Черновецького не означає припинення справи, - юрист

Підслідних в Іспанії тримають у в'язниці лише в трьох випадках.

Звільнення сина Черновецького не означає припинення справи, - юрист
Фото: Diari de Girona

Звільнення з-під варти сина колишнього мера Києва Леоніда Черновецького Степана, затриманого в Іспанії у справі про відмивання грошей, не означає, що з нього знято звинувачення.

Про це Німецькій хвилі повідомила член іспанської колегії адвокатів Марія Ісабель Монтеро.

За її словами, рішення про звільнення Черновецького не є "чимось надзвичайним або визнанням його невинності".

Юрист пояснила, що підслідних в Іспанії тримають у в'язниці лише в трьох випадках. По-перше, якщо вони становлять суспільну небезпеку, тобто загрожують життю або здоров'ю інших громадян. По-друге, якщо вони можуть зникнути з Іспанії. І по-третє, якщо є небезпека, що вони знищать речові докази своєї провини.

Черновецький, якого притягнуто до відповідальності за "економічною" статтею КК Іспанії, за словами Монтеро, "нікому не загрожує, та й тікати йому немає сенсу, оскільки він живе в Іспанії з сім'єю постійно, а втеча може позбавити його багатомільйонних капіталовкладень", зроблених у цій країні.

"За місяць, що минув після арешту, слідство, схоже, змогло зібрати всі потрібні йому матеріали. Тож будь-яких перешкод для звільнення Черновецького з-під варти просто не було", - підсумувала експерт.

Степана Черновецького звинувачують у тому, що "з метою відмивання в Іспанії капіталів, створював підприємства, вдавшись до послуг підставних осіб". На рахунки цих підприємств надходили капітали з офшорів - з Кіпру та Віргінських островів. Частину грошей використовували потім у сфері нерухомості. Всього в купівлю квартир і будинків, за даними прокуратури, підозрюваний вклав не менш ніж 10 млн євро.

Слідство підозрює, що гроші Черновецького можуть мати "незаконне або навіть злочинне походження", хоча його захист стверджує, що йдеться про виручку від продажу в Україні великої фінансової установи, що раніше належала родині Черновецьких. Окрім того, підозрюваному інкримінують "обман податкового відомства, фальсифікацію документів і членство в злочинному угрупованні".

Черновецький, який проживав на віллі в курортному селищі С'Агаро, недалеко від Барселони, володіє в Іспанії солідним майном. Суд наклав арешт на його банківські рахунки, підприємства, рухоме і нерухоме майно, в тому числі автомобілі дорогих марок.

Нагадаємо, 12 липня іспанські ЗМІ повідомили, що правоохоронці затримали за підозрою у відмиванні доходів 11 осіб, серед яких був Степан Черновецький. Леонід Черновецький заперечив цю інформацію і заявив, що його син перебуває у себе вдома в Барселоні. Пізніше кілька іспанських видань опублікували фото з затримання, а 15 липня стало відомо, що Степана Черновецького взяли під варту.

26 липня захист сина Черновецького подав апеляцію на його затримання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram