ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

Конгрес США звинуватив американську армію в навмисному применшенні сили і значущості ІДІЛ

Конгресмени заявили, що життя американських солдатів могло наражатися на необґрунтований ризик.

Конгрес США звинуватив американську армію в навмисному применшенні сили і значущості ІДІЛ
Конгресс США
Фото: prousa.ru

Центральне командування США втручалося у звіти розвідки і применшувало роль і значення терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІДІЛ).

Інформацію про це містить доповідь Конгресу США, повідомляє New York Post.

Як встановили експерти, підсумкові висновки можновладних командирів були "набагато оптимістичнішими в оцінці американської операції", ніж підсумкові висновки можновладних аналітиків.

"Опитування показало, що десятки експертів вважали атмосферу в командуванні нездоровою, і 40% з них поскаржилися на спроби внести корективи в їхні звіти", - йдеться в документі. Розслідування Конгресу почалося після скарги одного з обізнаних військових. Як наголошують у підсумковому звіті, навіть після цієї скарги корективи в роботу командування внесені не були.

"Багатомісячне розслідування чітко показало: із середини 2014 року до середини 2015 року можновладні розвідники Центрального командування США втручалися в розвідзвіти, щоб применшити загрозу з боку ІДІЛ в Іраку", - заявив конгресмен від Канзасу Майк Помпео, член комітету з розвідки.

Він зазначив, що в результаті політики, які керувалися цими звітами, дивилися на успіхи США в боротьбі з джихадизмом "крізь рожеві окуляри", і тому життя американських солдатів могло наражатися на необґрунтований ризик.

Міжнародна коаліція на чолі зі США проводить операцію бомбардування позицій ІДІЛ з 15 червня 2014 року. Сотні американських військовослужбовців тренують іракських силовиків і допомагають їм планувати операції. 11 серпня вони оголосили про відступ джихадистів на всіх фронтах.

Як повідомляли раніше, в Іраку було вбито командира ІДІЛ, який відповідав за нафту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram