ГоловнаСвіт

У Казахстані перевірять школи на зв'язок з противниками Туреччини

У Казахстані діють 33 школи, пов'язані з організацією ісламського проповідника Фетхуллаха Ґюлена.

У Казахстані перевірять школи на зв'язок з противниками Туреччини
Назарбаев
Фото: EPA/UPG

У Казахстані перевірять школи, які можуть бути пов'язані із силами, що діють проти Туреччини.

Про це заявив президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв на спільній прес-конференції з турецьким колегою Реджепом Таїпом Ердоганом, повідомляє "Казинформ".

"Школи, які працюють у Казахстані, є школами нашої держави. У цих школах заняття проводять чотирма мовами. Казахською, російською, англійською та турецькою мовами. 90% викладачів, які працюють у цих школах, є громадянами Казахстану, і лише 8-9% викладачів приїжджають до нас із Туреччини для навчання дітей", - пояснив Назарбаєв.

Він зазначив, що місцеві виконавчі органи фінансують ці школи. За його словами, влада Казахстану ніколи не підтримувала сили, які працюють проти Туреччини.

"Тому ми сьогодні домовилися, що міністерства освіти наших країн створять робочу групу і перевірять кожну школу", - додав голова держави, підкресливши, що казахсько-турецькі ліцеї в країні вже перевірено і влада країни не знайшла порушень у їхній роботі.

Однак, сказав Назарбаєв, якщо в цих школах є люди, налаштовані проти Туреччини, то Казахстан ніколи їх не підтримає, "вживе відповідних заходів і виконає всі прохання Туреччини".

Своєю чергою Ердоган заявив, що в Казахстані діють 33 школи, пов'язані з організацією ісламського проповідника Фетхуллаха Ґюлена, повідомляє ТАСС.

"Ми передали список цих шкіл. Ця організація вчинила ворожі дії на нашу адресу. Сьогодні - на нашу, а завтра - на адресу іншої країни", - сказав Ердоган.

Турецькі військові спробували влаштувати державний переворот у ніч на 16 липня. Однак незабаром влада Туреччини взяла під контроль ситуацію. На їхню думку, організатором заколоту був проповідник Фетхуллах Гюлен, який проживає в США. 4 серпня турецький суд заочно заарештував Ґюлена. За даними Анкари, 95% турецьких громадян упевнені, що за спробою перевороту стоїть опозиціонер.

Як повідомляли раніше, адвокати Ґюлена побоюються замаху на його життя.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram