ГоловнаСвіт

МОЗ США запропонувало продовжити досліди з вирощування химер

Учені розраховують використовувати їхні органи для трансплантації.

Міністерство охорони здоров'я США виступило за те, щоб дозволити експерименти зі схрещування стовбурових клітин людини з ембріонами тварин, повідомляє DW.

Відповідну заяву оприлюднила в четвер, 4 серпня, заступниця керівника відділу наукової політики Національного інституту здоров'я (NIH) Керрі Волінетц. На її думку, досліди зі створення організмів з генетично різнорідних клітин, так званих химер, мають "величезний потенціал".

Американське МОЗ закликало громадськість обговорити можливість відмовитися від чинного в країні мораторію на вирощування тварин з людськими клітинами. Публічна дискусія повинна тривати не менш ніж 30 днів. Тільки після цього адміністрація США зможе винести рішення з цього питання.

Учені в галузі медицини розраховують на те, що овець, свиней і корів з введеними в їх організм серцем, нирками, печінкою і підшлунковою залозою людини можна буде в подальшому використовувати для трансплантації органів хворим. Крім того, так передбачають тестувати медикаменти і знаходити препарати від смертельно небезпечних захворювань, наприклад раку.

Зараз імплантацію людських стовбурових клітин в організми тварин заборонено в США з етичних причин. При цьому заборона чинна тільки на фінансовані державою дослідження.

Позиція різних держав у питанні законності створення таких химер неоднакова. У 2007 році Великобританія схвалила створення химер з людських і тваринних клітин за умови, що ембріон будуть підсаджувати в матку людини або тварини для подальшого розвитку. Тим часом торік Національні інститути здоров'я США створення людино-тварин химер не підтримали і відмовилися фінансувати такі дослідження.

Як повідомляли в січні, Папа Римський Франциск особисто благословив іспанського вченого, який працює над створенням тварин-химер з людськими клітинами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram