ГоловнаСвіт

Влада Таджикистану засудила 170 осіб за причетність до спроби перевороту

Обвинувачені в спробі путчу отримали від року до 30 років в'язниці.

Влада Таджикистану засудила 170 осіб за причетність до спроби перевороту

Влада Таджикистану засудила 170 осіб за звинуваченням у причетності до спроби військового перевороту у вересні 2015 року.

Про це заявив у четвер генеральний прокурор республіки Юсуф Рахмон, повідомляє агентство Рейтер.

"Кримінальну справу стосовно близько 200 осіб було розслідувано спільно з іншими правоохоронними органами республіки. Щодо них була зібрана неспростовна доказова база", - сказав він журналістам на прес-конференції.

За його словами, до сьогодні винесено вироки 170 особам, яких визнали винуватими в причетності до спроби заколоту. Обвинувачені за різними статтями, серед яких убивство, незаконне носіння зброї, участь у злочинному угрупованні, отримали від року до 30 років позбавлення волі.

Влада Таджикистану у вересні 2015 року запобігла спробі перевороту, який очолив колишній заступник міністра оборони генерал-майор Абдухалім Назарзода. Його вбили разом із 15 прихильниками під час дванадцятиденної спецоперації. Затримали близько 200 причетних до заколоту, жертвами якого стали десятки людей з обох боків.

У підготовці та фінансуванні заколоту звинуватили Партію ісламського відродження Таджикистану (ПІВТ). Влада заборонила її діяльність наприкінці вересня 2015 року.

Лідер ПІВТ Мухіддін Кабірі і кілька його прихильників утекли за кордон.

"Кабірі оголошено в міжнародний розшук. У разі його затримання ми будемо домагатися екстрадиції. Він звинувачується у фінансуванні й організації спроби військового перевороту", - сказав генпрокурор.

Таджикистан - мусульманська країна з 8-мільйонним населенням, лежить на шляху наркотрафіку з Афганістану. На території цієї центральноазійської країни, яка пережила в 1992-97 роках криваву громадянську війну, розташована найбільша за кордоном російська військова база.

Нагадаємо, що в травні Емомалі Рахмон отримав право довічно залишитися президентом Таджикистану.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram