ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Продукти в Росії подорожчали на третину після введення продуктового ембарго

Антиросійські санкції стали "вагомим фактором" високих цін в РФ

Продукти в Росії подорожчали на третину після введення продуктового ембарго
Архив

За два роки після введення Росією продовольчих контрсанкцій ціни на продукти зросли на 31,6%, а санкції стали "вагомим фактором" високих цін.

Про це повідомляє РИА Новости з посиланням на дані мінекономрозвитку РФ.

Темпи зростання цін на продукти внесли в інфляцію майже половину (46%) її показника і в 1,2 разу визначили темпи зростання цін, повідомляє відомство. Контрсанкції стали вагомим чинником у зростанні цін через "утворений дисбаланс і зниження конкуренції", пише агентство.

За оцінками мінекономрозвитку РФ, вплив контрсанкцій практично вичерпався до кінця 2015 року, оскільки ринок продовольчих товарів зумів адаптуватися до нових умов: "Переорієнтація імпортерів на інших постачальників сталася вже в першому півріччі, закупівлі почали здійснювати за нижчими цінами. Також активно відбувався процес розширення імпортозаміщення продовольчих товарів дешевшою вітчизняною продукцією", - сказали РИА в міністерстві.

У річному вираженні внесок в інфляцію зростання цін на продукти в червні 2016 року опустився до 31% з пікових значень у 52% в лютому 2015 року.

У серпні 2014 року президент РФ Володимир Путін підписав указ "Про застосування окремих спеціальних економічних заходів з метою забезпечення безпеки Російської Федерації". Згідно з указом, ввезення окремих видів сільгосппродукції, сировини і продовольства з країн, які ввели санкції відносно Росії, заборонено або обмежено терміном на рік.

Нагадаємо, наприкінці червня Путін продовжив продуктове ембарго ще на півтора року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram