ГоловнаСвіт

Китай пригрозив іноземним рибалкам роком в'язниці за ловлю у спірних водах

Пекін далі наполягає на належності Південно-Китайського моря КНР

Китай пригрозив іноземним рибалкам роком в'язниці за ловлю у спірних водах
Китай
Фото: EPA/UPG

Влада КНР пригрозила саджати в тюрму рибалок, які ведуть промисел у спірних водах.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Верховний народний суд КНР випустив спеціальне попередження, у якому йдеться, що ті, хто веде нелегальний промисел у виключній економічній зоні Китаю, порушують закон. У тому разі, якщо вони відмовляться покинути китайські води або увійдуть до них повторно після видворення, їхній вчинок розцінюватиметься як серйозний кримінальний злочин, і вони можуть потрапити до тюремного ув'язнення на термін до одного року.

"Народний суд і далі активно здійснюватиме юрисдикцію над територіальними водами Китаю і стоятиме на варті суверенітету країни та її інтересів", - йдеться у документі.

Як зазначає Рейтер, у тексті попередження ніде прямо не згадується Південно-Китайське море, однак рішення суду виразно направлене на затвердження суверенітету Китаю над спірними водами цієї акваторії попри рішення трибуналу з морського права.

12 липня Міжнародний суд у Гаазі постановив, що Китай не має "історичного права" на острови у Південно-Китайському морі і фактично порушує права Філіппін.

У Пекіні, у свою чергу, пояснили, що "за жодних обставин не приймуть дозвіл територіальних суперечок і делімітації морських кордонів третіми сторонами", а "збройні сили КНР захищатимуть національний суверенітет і морські права та інтереси країни".

У січні 2013 року Маніла подала до Міжнародного суду позов з проханням визнати недійсною так звану лінію "дев'яти пунктирів", засновану на "історичних правах" Китаю. Пекін відмовився брати участь у розгляді, назвавши односторонній позов незаконним і наполягаючи на тому, що суд не має юрисдикції розглядати територіальні суперечки.

Як повідомлялося наприкінці липня, Росія і Китай проведуть спільні навчання у спірному Південно-Китайському морі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram