ГоловнаСвіт

Reuters: повітря Ріо-де-Жанейро шкідливе для здоров'я

Щороку у 12-мільйонному мегаполісі тисячі людей вмирають від хвороб, пов'язаних із забрудненням повітря

Reuters: повітря Ріо-де-Жанейро шкідливе для здоров'я
Фото: EPA/UPG

У Ріо-де-Жанейро напередодні початку літньої Олімпіади рівень забруднення повітря перевищує допустимі норми.

Про це свідчать дані, отримані агентством Рейтер під час власного розслідування, а також у результаті аналізу урядових даних.

У своїй заявці на проведення Олімпіади-2016 Бразилія заявила, що якість повітря у Ріо відповідає стандартам Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ). Але як показує дослідження Рейтер, повітря у Ріо було далеким від стандартів ВООЗ у 2009 році, і до сьогоднішнього дня ситуація ніяк не покращилася.

Протягом багатьох років фахівці ВООЗ повідомляли про критичне забруднення повітря. Основна проблема - це рівень твердих часток у повітрі.

За даними агентства, проблема не нова, і щорічно у 12-мільйонному мегаполісі тисячі людей вмирають від хвороб, пов'язаних із забрудненням повітря. Це такі хвороби, як астма, серцеві напади, інсульти, рак легенів.

Екологи і фахівці стурбовані ситуацією. Але на думку кількох вчених, не все так погано. За словами експерта університету Сан-Паулу Пауло Сальдіви, ситуація з якістю повітря в Ріо краща, ніж у містах Азії та Африки, але гірша, ніж у європейських містах, або деяких містах Північної Америки.

Оргкомітет Олімпійських ігор сказав, що не можна брати до уваги тільки показники твердих часток, тоді як інші показники можуть підтвердити, що повітря відповідає нормам.

Жителі Ріо налаштовані оптимістично і заявляють про те, що якість повітря не змінилася і навряд чи зміниться після Ігор.

Нагадаємо, раніше екологи заявили про критичне забруднення водойм у Ріо-де-Жанейро. У небезпеці не тільки 1400 спортсменів, які візьмуть участь у змаганнях на воді, а й численні туристи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram